“Hadžijina voda” u Čakalovićima: Hair česma Esada Valjevca za dobrobit zajednice

1235

Sagraditi neki hajrat, posebno hair česmu iz koje će vode da se napije, osvježi i abdest uzme putnik prolaznik, divlja zvijer ili medonosna pčela koja nektar skida sa obližnje lipe, uvijek je bio srodan našem čovjeku.

Slijedeći tu tradiciju a posebno u ramazanske dane kad se svako dobro djelo višestruko nagrađuje vrijedni domaćin Esad Valjevac u povodu sjećanja na hajrate i dobra djela svoga oca rahmetli hadži Mustafe sagradi hair česmu i još prije desetak godina zasadi lipu koja će da pravi hlad ovoj česmi ali i donosi predivan miris koji vraća u prošlost i budi lijepe uspomene.
Ovaj hajrat Eso nazva „Hadžijina česma“ i ista je smještena u mirnom i tihom zaseoku Čakalovići podno Lisova u mjesnoj zajednici Radovlje.

Veliki podršku u radu Esadu daje i čestiti Ahmed – Sarajlija, koji tragajući za mirom i ljepotom kako bi penzionerske dane provodio u uživanju i rahatluku, odluči da se nastani u Čakalovićima.

Prilikom posjete ovom hajratu nađoh i Esada i Ahmeda te mi Esad o samom hajratu reče:

„ Još 1980. godine moj babo hadži Mustafa dovede pitku vodu u naselje, to je bio jedan od prvih vodovoda na ovom kraju, i tako danas u povodu sjećanja na njeg i ostale koji dopriniješe tim poslovima, božijom voljom na ovoj meraji ispunismo odavno planirani nijet, sagradismo „Hadžijinu česmu“- reče nam Esad i pozva na ugodna akšamska druženja za hrastovim hastalom ispod stare oskoruše odakle se pogled pruža preko visočkih piramida do sarajevskih brda …

Foto by
Senad Goralija
Čakalovići; 19. maja 2019. god
14. ramazana 1440 h/g

Komentari

komentara