“Gubimo vrijeme, minimalne plate povećati u…”

DOMAZET ANALIZIRA AKTUELNO EKONOMSKO STANJE U DRŽAVI: “Gubimo vrijeme, minimalne plate povećati u preduzećima koja budu kvalificirana da koriste državnu pomoć”

Anto Domazet, profesor sa Ekonomskog fakulteta UNSA u gostovanju na N1 televiziji kazao je da je ekonomija BiH ”u stanju propadanja”, odnosno potpunog propadanja slobodnog pada.

“Nemamo mehanizama za sprječavanje tog pada. Gubimo vrijeme, a odgovori koji trebaju doći od države izostaju. Možemo svjedočiti o crnim statistikama da broj radnika koji gube radno mjesta raste. Te linije miruju i nema nikakvih nagovještaja da se pomogne poslodavcima da računaju na blisku budućnost. Potpuno su dezorijentirani i takvo stanje treba prekinuti što prije”, istaknuo je Domozet.

Podcrtao je da je korona virus izazvao niz velikih društvenih troškova, koji zahtjevaju resusre kako bi se to zaustavilo.

“Sad je pitanje kako se postaviti prema društvenim troškovima. Ovo je nastalo kao viša sila, prirodna katastrofa i sad nam treba jaka država, što mi nismo, al nam treba efikasan dogovor šta činiti. Naime, BiH kao država u oblasti javnih finansija ima velike javne izdatke i ona nema kapacitet da ostvaruje intevencije u privredi”, rekao je profesor. 

Istaknuo je primjer Hrvatske koja ima program od četiri milijarde eura za intervencije kako bi otklonila posljedice. Također, imaju na raspolaganju evropske fondove.

“Ima i institucija koje su sposobne da podržavaju privredu. Mi sve to nemamo i sav naš zastoj u reformama i naša zapuštenost se sada iskazuje kao ogromno ograničenje. Moramo tražiti mjere koje će se temeljiti na intervencijama iz vanjskog sektora, to jeste traženje kredita i putem grantova koji bi trebali da stignu iz EU”, tvrdi Domazet.

Vijeće ministara BiH sada treba, kako kaže, žestoku ofanzivu da se na međunarodnom nivou postigne dogovor sa međunarodnim institucijama.

“Smatram da trebamo osigurati 7 do 8 posto BDP-a sredstava koja bismo mogli uključiti za intervenciju otklanjana posljedica korona virusa.  To bi za BiH iznosilo 2 milijarde KM. Van snage staviti zakon o akcizama u BiH i time bi se građanima ostavilo na raspolaganju 250 miliona KM”, rekao je Domazet. 

Istaknuo je i da na nivou entiteta moramo osigurati mjeru da se u naredna tri mjeseca pokriju minimalne plate u preduzećima koja budu kvalificirana da koriste državnu pomoć.