NaslovnicaSvijetGrčka istražu...

Grčka istražuje navode da europarlamentarka Kaili ima bankovni račun u Panami

Vlasti Grčke istražuju navode da zastupnica u Evropskom parlamentu Eva Kaili, koja je privedena u okviru istrage o korupciji i pranju novca u Belgiji, posjeduje račun sa velikim iznosom novca u banci u Panami.

Grčki mediji tvrde da Agencija za borbu protiv pranja novca Grčke pomno ispituje ekonomske aktivnosti ne samo Kaili, već i njenih bliskih rođaka.

U medijskim izvještajima g navodi se da je agencija kontaktirala panamske vlasti i zatražila pojašnjenje navoda da Kaili i njeni bliski rođaci imaju račune ukupne vrijednosti od 30 miliona eura u banci u Panami.

Mihalis Dimitrakopoulos, Kailin advokat u Grčkoj, negirao je ove navode.

Grčka eurozastupnica Eva Kaili smijenjena je s mjesta potpredsjednice Evropskog parlamenta zbog optužbi za korupciju.

Kaili, jednu od 14 potpredsjednica evropskog zakonodavnog tijela iz grčke stranke PASOK-KINAL, početkom decembra uhapsila je belgijska policija nakon što je njena kuća pretresena zbog optužbi za korupciju koje su navodno povezane s Katarom.

U okviru istrage o korupciji, podmićivanju i pranju novca koju vode belgijske vlasti, izvršeni su pretresi na mnogim lokacijama, zaplijenjeno je 1,5 miliona eura u gotovini, a privedene su četiri osobe, među kojima Kaili.

Evropski parlament saopštio je nekoliko dana kasnije odluku o “prekidanju mandata potpredsjednice Eve Kaili”.

Mediji su objavili da je i otac Eve Kaili priveden nakon što je policija otkrila da posjeduje veliku količine novca u koferu.

Kaili se prvi put pojavila u sudnici 22. decembra, a nakon pripremnog ročišta odlučeno je da se pritvor produži za mjesec dana.

Katar je odbacio sve pokušaje da se poveže s optužbama u slučaju Kaili.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.