Grawe namjerava pripojiti VGT osiguranje

Nakon što je Bosna Sunce osiguranje pripojilo Zovko osiguranje, i GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo će krenuti istim putem, izvještava Indikator.ba. 

Ova podružnica autrijskog osiguravatelja, koja je ranije preuzela VGT osiguranje, namjerava pripojiti visočko osiguravajuće društvo.

To proizilazi iz mišljenja o pripajanju koje je Grawe osiguranje zatražilo od Konkurencijskog vijeća BiH u smislu obaveze prijave koncentracije.

VGT zaključno sa oktobrom ove godine ima tržišni udio u BiH od 2,27%, a Grawe osiguranje 5,91 posto, što znači da bi tržišni udio društva nakon pripajanja mogao premašivati 8 posto, čime bi se ovaj osiguravatelj mogao pridružiti vodećim igračima na tržištu – BSO, Euroherc osiguranju, Uniqa osiguranju i Sarajevo osiguranju.

VGT osiguranje je u silaznom trendu, bruto premija bilježi pad od -39.89%
za deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, dok Grawe osiguranje “vozi” u suprotnom smjeru – ima rast od 29,80% u istom periodu.

Kad je riječ o trećoj akviziciji u osiguravateljskom sektoru, preuzimanju Merkura od VIG-a, Merkur BH osiguranje nastavit će poslovati samostalno, potvrdila je portalu Indikator.ba Sabina Mujanović, direktorica društva.

 

Indikator