NaslovnicaBiHGranična poli...

Granična policija BiH objavila detalje u vezi s uvjetima za ulazak stranaca u našu zemlju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Prema ovoj odluci stranac koji ispunjava uvjete za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima, može ući u BiH ako na graničnom prijelazu BiH predoči, među ostalim, negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolazi iz zemalja Europe, a ako dolazi iz drugih zemalja test ne smije biti stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH, priopćeno je iz Granične policije BiH.

U BiH se također može ući uz potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu cjepiva protiv covida-19 ili je cijepljenja jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prijelaz BiH ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Stranac može ući u BiH uz potvrdu izdanu od doktora da je prebolio koronavirus u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH.

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja ili skrbnika mogu ući u državu ako posjeduju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa koronavirus, odnosno potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da o prebolijevanju covida-19.

Stranci s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH mogu ući u zemlju ako se vraćaju u BiH nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i/ili Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorija BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

U BiH mogu ući stranci državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dostaviti GPBiH.

Iz Granične policije podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, među ostalim, omogućuje ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno o prebolijevanju koronavirusa.

Ova odluka se na graničnim prijelazima primjenjuje od 11. juna 2021. godine, stoji u saopćenju GPBiH.

Visoko.co.ba / Faktor

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.