Lokalni izboriGrafike / Analiza izbora u Visokom: Kako su glasale mjesne zajednice, ko...

Grafike / Analiza izbora u Visokom: Kako su glasale mjesne zajednice, ko ulazi u gradsko vijeće…

Izborni proces na ovogodšnjim izborima gotovo je u potpunosti okončan, barem kada je riječ Gradu Visoko, gdje su poznati pobjednici i izabrani predstavnici građana u organima vlasti.

Već u nedjelju navečer bilo je poznato da će na funkciji gradonačelnika Visokog sjediti Mirza Ganić, koji je sa 10.190 osvojenih glasova pobijedio drugoplasiranu, sad već bivšu gradonačelnicu Amru Babić koja je osvojila 8.107 glasova. Trećeplasirani je bio aktuelni ministar za unutrašnje poslove ZDK-a Dario Pekić, koji je osvojio 1.422 glasa.

Zanimljivo je analizirati rezultate lokalnih izbora sa stanovišta mjesnih zajednica grada Visokog, iz čega možemo zaključiti da je SDA dominantno slavila na većini biračkih mjesta. Tačnije kazano, SDA je ostvarila pobjedu u 17 mjesnih zajednica, dok je njihova protukandidatkinja ostvarila pobjedu u devet mjesnih zajednica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visoko.co.ba (@visokocoba)

Kada je riječ o utrci za 25 mjesta u Gradskom vijeću Grada Visokog i u toj utrci vode kandidati SDA, koji su osvojili najveći broj mjesta, njih deset. Drugoplasirana je Nezavisna lista – Zajedno za Visoko sa šest mandata, a treće mjesto dijele A-SDA i SDP sa po dva ostvarena mandata. Po jedan mandat osvojili su Narod i Pravda, Nezavisni blok, Platforma za progres, SBB i Demokratska fronta.

Foto: Visoko.co.ba

Rezultat koji su ostvarili BPS, Nezavisna bh. lista, Stranka za BiH i Stranka penzionera/umirovljenika BiH nisu bili dovoljni za ostvarivanje mandata u GV Visoko.

Tako će, prema do sada nepotvrđenim i preliminarnim rezultatima, u klupama gradskog vijeća naredne četiri godine sjediti:

Foto: Visoko.co.ba

SDA – 10 mandata

Esad Semić

Mirela Mateša-Bukva

Emir Džafić

Zijada Smailagić

Edin Lopo

Fikret Dervišbegović

Almir Ljeskovica

Irma Jusufbegović

Emina Jusić

Zijad Breščić

Zajedno za Visoko – 6 mandata

Aida Zerdo

Bajro Fejzić

Edin Džafić

Kemal Kardaš

Izet Smajević

Elvir Špiodić

A-SDA – 2 mandata

Nikola Pekić

Nedim Hurem

SDP – 2 mandata

Belmin Zukan

Admir Babić

Narod i Pravda – 1 mandat

Suad Agić

Nezavisni blok – 1 mandat

Mirsad Čučuk

Platforma za progres – 1 mandat

Tarik Halilović

SBB – 1 mandat

Vahid Ramić

Demokratska fronta – 1 mandat

Nedžad Mehmedagić

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE