Gradsko vijeće Visoko?

Lokalni izbori su za nama i poznat je sastav novog Gradskog vijeća Visoko, a da mjesta optimizmu nema ili se nazire u nejasnoj formi.

SDA Visoko sa 10 vijećnika, ako iskreno anliziramo, jedini je politički subjekt u svakom smislu te riječi.
Nezavisna lista “Zajedno za Visoko” sa 6 vijećnika – političkih konvertita bi trebal biti realna opozicija koja ima političko iskustvo. Naravno, ukoliko opstanu jer već se špekuliše o određenim političkim transferima.
Preostalih 9 vijećnika su politički autsajderi koji će pokušati dobro da se pazare ili će skupljati populističe poene ideološkim frazama:
A-SDA 2
SDP 2
PzaP 1
NB 1
NiP 1
SBB 1
DF 1

Upitan je politički kredibilitet određenog broja vijećnika, što jeste realna opasnot ako imamo u vidu da je budući saziv Gradskog vijeća Visoko, skoro u većem dijelu sastavljen od kandidata kojima je to prvi politički angažman, a dolaze iz partija koje nemaju politički kapacitet, više su slične NVO projektima.

I ovi izbori su pokazali sve slabosti Izbornog zakona, a prije svega niskog praga od 3% za ulazak u vlast. Takvo zakonsko rješenje negira građansku volju i relativizira biračko pravo.
Politički legalitet je osiguran političkim autsajderima sa par stitina glasova, a na drugoj strani je uzurpirana volja biračkog tijela – građana.

CIK je potvrdio da je na Lokalnim izborima u Visokom bilo 19.521 važećih listića, a potsjećanja radi 34.084 je broj birača – građana s pravom glasa u Visokom.
13 vijećnika je dobilo više od 1000 glasova, a 12 njih će u Gradsko vijeće sa manje od 500 glasova.
Apsurd je u činjenici da 30-ti kandidat SDA za Gradsko vijeće Visoko ima veće biračko povjerenje od većine budućeg zakonodavnog organa grada.
22 kandidata Nezavisne liste “Zajedno za Visoko” dobilo je više glasova od polovice budućeg saziva Gradskog vijeća Visoko.

Da je kojim slučajem izborni prag 5% u vijeću bi imali 4 politička subjekta i daleko ozbiljniju političku sliku. Sadašnjih 9 participirajućih političkih faktora otvara mogućnost pojeftinjenog pazarivanja vlastitih guzica, a na štetu političkih partija koje predstavljaju.

SDA Visoko s Mirzom Ganićem na poziciji gradonačelnika pred realnim je problemom:
– iskoristiti trenutno stanje stvari i pazariti “većinu” te nastaviti putem “ljubičanstvene” anarhije,
– formirati “većinu” i Gradskom vijeću Visoko vratiti nadležnosti što ih je “ljubičanstvena” uzurpirala,
– na hinjaka preuzeti vlast na principu “ne talasaj” po narodnoj “sjaši Kurta da uzjaši Murta”.

“U opštem postratnom grabežu i otimačini, u prostoru slobodnom od ikakvih etičkih normi i parametara, najbolje su prošli najgori, a najbolji – daj, Bože, da ima ponegdje koja iznimka….” – nedavno je napisao akademik Abdulah Sidran te pojasnio: “Neodgovorni i mutni zakoni omogućili su da – na pedlju ove državice – postoji nekoliko stotina političkih subjekata koji se zovu Stranke, Partije, Pokreti… kakogod… Uvjeti za njihovu registraciju – čime se stiče pravo izlaska na građanske izbore u svakome njihovom ciklusu – tako su labavi da ih može ispuniti i grupa učenika nekog trećeg razreda gimnazije.
Mnoge od njih – ne znamo da li su većina – zapravo su fantomske, nepostojeće stranke, male interesne skupine manipulatora nevjerovatnih sposobnosti lova u mutnome ! Oni na izborne liste stavljaju svoje kandidate gdje god to mogu – svjesni da ti njihovi kandidati nemaju apsolutno nikakvih izgleda da „prođu“, ali još svjesniji da im sudjelovanje na izborima daje pravo na delegiranje svojih ljudi u biračke odbore i izborna kontrolna tijela. A to je VALUTA.

U nadi da će SDA Visoko imati pameti i kapaciteta da se iznese s predstojećim iskušenjima realno je uzgajati nadu da može biti bolje. Opasnost je u činjenici da neće imati realnu opoziciju što ostavlja prostor da se uljuljkaju u samodovoljštini i vlastitoj pameti te naprave grešku prethodnika.

M.H. – magazinplus.eu