ZDKMisli o prirodi!Gradska uprava Visoko ponovo reagovala prema nadležnim službama zbog novog onečišćenja rijeke...

Gradska uprava Visoko ponovo reagovala prema nadležnim službama zbog novog onečišćenja rijeke Fojnice

Nakon novog onečišćenja rijeke Fojnice koje je zabilježeno proteklih dana, Gradska uprava Visoko je ponovo reagovala prema nadležnim kantonalnim i federalnim institucijama, a dopis je ponovo upućen i prema Agenciji za vodno područje rijeke Save. Ovo je još jedna u nizu reakcija prema nadležnim službama s ciljem zaštite rijeke Fojnice i njenog vodotoka kroz Visoko, koji je u proteklom periodu često bio onečišćen tehnološkim otpadnim vodama.
Problem u ovim slučajevima je i nadležnost, kao i lokacija s koje dolazi onečišćenje, pa je jedini način reakcije i pokušaja da do ovakvih slučajeva u budućnosti ne dolazi, prijava prema nadležnim kantonalnim i federalnim inspekcijama, koje su do sada i izlazile na lice mjesta, te utvrdile odakle onečišćenje dolazi.
Podsjećamo, posljednji ovakav slučaj desio se 26. aprila ove godine i tada su o svemu hitno obaviješteni Federalna uprava za inspekcijske poslove, kao i Agencija za vodno područje rijeke Save. Gradska uprava je i u tom slučaju, kao i u slučaju koji je zabilježen prethodnih dana, o svemu obavijestila nadležne kantonalne i federalne službe, a tokom izlaska na teren glavnog federalnog vodnog inspektora 26. aprila 2021.godine, sačinjen je i sljedeći zapisnik:
„Glavni federalni vodni inspektor je u ranim jutarnjim satima primijetio zamućenje rijeke Fojnice na lokaciji u Visokom. Odmah zatim je izdao usmeni nalog federalnim vodnim inspektorima koji su po uputama pretpostavljenog krenuli uzvodno rijekom Fojnicom, rijekom Lepenicom, rijekom Kreševljankom i na kraju Bjelavičkim potokom do pravnog subjekta BFS d.o.o Kreševo, odnosno kamenoloma na kome se kameni materijal melje i pere. Dok su inspektori stigli na destinaciju, rijeka Kreševljanka i Bjelavički potoko su se djelimično razbistrili. Postupajući federalni vodni inspektor je 26.04.2021.godine obavio inspekcijski nadzor i zapisnikom utvrdio sljedeće činjeničko stanje:
1.     Subjekt nadzora nije pravovremeno obavijestio policijsku upravu, vodnu inspekciju ili agenciju za vode da je u periodu od 16.04. do 19.04.2021.godine došlo do zamućenja Bjelavičkog potoka, usred velikih padavina, kao ni za zamućenja u periodu od 22.04. do 26.04.2021.godine kada nije bilo ekstremnih padavina.
2.     Konstatovano je da subjekt nadzora ne posjeduje validno rješenje o vodnoj dozvoli za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda i aktivnosti koje mogu imati specifične uticaje na vode s lokacije prostora objekta namjene eksploatacije i prerade mineralne sirovine krečnjaka i dolomita za lokalitet „Rastovice“ i „Krčevine“, jer je istekla.
3.     Konstatovano je da subjekt nadzora nije predočio dokaze o ispunjavanju niza uslova koji su proizašli iz rješenja o vodnoj dozvoli dok je rješenje bilo pravosnažno.
4.     Konstatovano je da subjekt nadzora ne posjeduje operativni plan za incidentna zagađenja koji je propisan Zakonom o vodama.
Federalni vodni inspektor će na temelju naprijed utvrđenog činjeničnog stanja poduzeti zakonom propisane mjere, odnosno izdati prekršajne naloge u sticaju te izdati upravne mjere propisane Zakonom o vodama Federacije BiH. O naloženim upravnim mjerama će biti upoznate policijske stanice u Kreševu i Kiseljaku.“ – navedeno je između ostalog u zapisniku od 26.aprila ove godine.
Gradska uprava Visoko i gradonačelnik Mirza Ganić će nastaviti zakonsku borbu za očuvanje rijeke Fojnice, bez obzira što Grad Visoko nema nadležnost provođenja nadzora nad poslovnim subjektima sa drugih općina.
S druge strane, populističke izjave i zahtjev jednog od vijećnika Gradskog vijeća Visoko povodom ovog slučaja, uopće nisu utemeljene, pa ovo saopćenje koristimo i da dotičnog vijećnika pozovemo da počne da radi u interesu građana koji su ga izabrali na ovu odgovornu poziciju, da se probudi iz zimskog sna, da prestane realizaciju projekata pripisivati sebi, te da pokuša da se informiše, pribavi relevantne dokumente i informacije, a tek onda u javnost izlazi sa populističkim komentarima i saopćenjima, jer podsjećamo, problem zagađenja rijeke Fojnice je bio prisutan godinama unazad, a nakon hitne reakcije prilikom onečišćenja u mjesecu aprilu, nismo imali onečišćenje do unazad nekoliko dana, a čim je posljednje onečišćenje uočeno Gradska uprava Visoko je na vrijeme reagovala, te očekujemo da reakcija nadležnih kantonalnih i federalnih službi bude blagovremena i brza, te da subjekte koji stvaraju problem vratimo u zakonske okvire, a rijeku Fojnicu sačuvamo i za generacije koje će doći nakon nas.

Visoko.co.ba / Redakcija

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE