NaslovnicaLokalne TemeGradska uprav...

Gradska uprava Visoko podneskom odgodila prodaju “Galanterije”

Na osnovu Odluke skupštine povjerilaca o načinu unovčavanja stečajne mase KTK Visoko sa ročišta održanog pred Općinskim sudom u Zenici stečajni upravnik oglasio je USMENO JAVNO NADMETANJE (LICITACIJU) i prodaju nepokretne i pokretne imovine stečajnog dužnika ,,KTK Visoko« koja se trebala održati 10.03.2022.godine u 11.00sati u prostorijama KTK Visok u ulici Sarajevski put bb čiji najinteresantniji dio prodaje je svakako Fabrika „ Galanterija” u Visokom, ukupno procijenjene vrijednosti 384 174KM. 


Međutim na osnovu podneska Grada Visoko za odgogodom prodaje zbog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom ista je prolongirana.

Interesantno da je predmetna i sporna zgrada “Srpski dom Prosvjete”  ili tzv. “Galanterija” već jednom bila prodata sudskim putem za 156.000KM ali je prodaja kasnije poništena.

Ovdje se također još uvijek pravno i ne zna čija je to zgrada. Istorijski ona pripada i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ju je u izgradila. Zatim je postavala “vlasništvo” KTK Visoko kojem će kasnije Općina Visoko naplaćivati kiriju za korištenje iste !?!?

Iako je Srpska pravoslavna crkva izgubila sporove na svim pravnim instancama, čak im je odbijena i apelacija na Ustavnom sudu, što znači da bi ova stvar pravno trebala biti čista aktuelna Gradska administracija podneskom za odgodu prodaje nastoji izaći u susret Srpskoj pravoslavnoj crkvi u slučaju da budu zainteresovani za kupovinu, a u skladu sa Odlukom odbora povjerilaca i procjenom vještaka.


 

Podsjećamo, prva prodaja predmetne nepokretnosti održana dana 23.12.2019.godine je proglašena nevaljanom i Zaključak o prodaji stavljen je van snage najpovoljnijem ponudaču Muzuri d.o.o.Visoko s ročišta od dana 23.12.2019.godine.

Razmatrajući van ročišta stanje zemljišne knjige, naime izvršenik je na kč.broj 780 zv.Čaršija upisana u zk.ul.broj 962 KO Visoko, upisan sa trajnim pravom korištenja zemljišta, a Općina Visoko sa pravom raspolaganja, dok iz stanja zemljišne knjige nema dokaza da izvršenik ima i pravo vlasništva na sljedećim objektima poslovna zgrada u privredi 2, pov.159m2, pomoćna zgrada u privredi 5, pov.51m2, poslovna zgrada u privredi 1, pov.303m2, pomoćna zgrada u privredi 3, pov.09m2, pomoćna zgrada u privredi 4, pov.23m2.

Za prodaju ostalih parcela i nekretnina po Odluci Općinskog suda u Zenici nije bilo zainteresovanih. Naš izvor tvrdi da je navodno Prevent zainteresovan za kupovinu Trafostanice ali čeka smanjenje cijene.

Kako saznajemo uskoro će biti objavljene i nove prodaje drugih nekretnina po odlukama Odbora povjerilaca u Visokom i Federaciji BiH.

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.