Home Zanimljivosti Gradovi u kojima stanuju samo duhovi

Gradovi u kojima stanuju samo duhovi

0
Gradovi u kojima stanuju samo duhovi

Razoreni, napušteni gradovi obično se vezuju uz neku daleku historiju, poput Pompeja ili Machu Piccua. Ali, mnogi od njih pripadaju tek nedavnoj prošlosti, 19. i 20. stoljeću. Ovo su najpoznatiji ‘gradovi duhova’ na svijetu.

1. Pripyat, Ukrajna

U 01:23, 26. aprila 1986. došlo je do katastrofe u Černobilu, radioaktivni materijal brzo je stigao do Pripyata, grada u kojem su živjeli naučnici i radnici zaposleni u nuklearnoj elektrani. Trebalo je 36 sati prije nego je 49 hiljada stanovnika evakuirano.

Pripyat je i danas, 30 godina od katastrofe, grad duhova. Nivo radijacije se spustio toliko da se može doći u kratku posjetu, ali stručnjaci procjenjuju da će proći još nekoliko stoljeća pa da se može živjeti.

2. Oradour-sur-Glane, Francuska

10. juna 1944. dogodio se jedan od najkrvavijih događaja u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata kada su nacisti ubili 642 stanovnika i spalili gotovo sve. Predsjednik Charles de Gaulle naredio je da mjesto ostane takvo kakvo jeste, u spomen na ubijene žrtve. U njemu se danas nalazi samo muzej.

3. Hashima Island, Japan

Hashima, poznat kao ‘Vojni brod’, napušteni je otok 15 kilometara od Nagasakija. Nekada je bio jedan od najnaseljenijih mjesta na planeti, kada je Mitsubishi na njemu započeo eksploataciju ugljena s dna mora. Na 64 hiljade kvadratnih metara živjelo je 5200 stanovnika. Kada je rudnik zatvoren 1974. svi su otišli. Danas je Hashima jedna velika ruševina betonskih blokova, opasana zidinama koje su otok trebale štititi od vjetrova. Na otoku je sniman ‘Skyfall’ iz serijala James Bond.

4. Varosha, Kipar

Ranih 70-ih plaže Varoshe bile su popularne među bogatašima sa Mediterana. Dolazile su zvijezde poput Elizabeth Taylor i Brigitte Bardot. Sve se promijenilo kada je u augustu 1074. Turska okupirala sjeverni dio otoka, a 15 hiljada stanovnika pobjeglo je iz Varoshe. Nikada se nisu vratili. Nekada turistička ‘top destinacija’ danas je vremenska kapsula – automobili iz 70-ih još su parkirani na ulicama, a drveće je probilo podove nekada elitnih hotela. Turska i Grčka dogovaraju moguću obnovu, ali za nju bi trebalo čak 12 milijardi dolara.

5. Bodie, California

Mjesto je naseljeno 1876. kada su u obližnjim brdima otkriveni zlato i srebro. Posljednji stanovnici napustili su Bodie tokom 40-ih godina prošlog stoljeća. Oko 200 ruševnih objekata među kojima je i metodistička crkva danas su samo atrakcija za rijetke turiste.

6. Fordlandia, Brazil

Fordlandia je ime dobila po poznatom proizvođaču automobila Henryju Fordu koji je tamo 1927. počeo proizvoditi sirovinu za gume. Iako je u grad uložio 20 miliona dolara, proizvodnja je na kraju propala, a radnici iz Amerike vratili su se kući. Ford nikada nije posjetio Fordlandiu, a 1945. prodata je brazilskoj državi za ‘peni’. Veći dio napuštenog grada  vremenom je progutala prašuma, a ostalo je tek nekoliko objekata.

Komentari

komentara

X