Gradonačelnik upriličio bajramski prijem

Povodom Ramanskog bajrama gradonačelnik Mirza Ganić je danas (ponedjeljak, 17. maj) upriličio prijem na kojem su, uz razmijenjene čestitke, tematizirane realizirane aktivnosti u proteklom periodu, kao i planovi za naredni period kada su u pitanju Medžlisi IZ-a Visoko i Gračanica.

Gradonačelnik Ganić je podsjetio na nedavni prijem upriličen prvog dana Ramazanskog bajrama u Medžlisu IZ-a Visoko te iskazao zahvalnost zbog činjenice da je tom prilikom vidio veliki broj dragih ljudi koji su izdvojili dragocijeno vrijeme kako bi uputili plemenitu poruku zajedništva.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će se takvi prijemi nastaviti jer su najbolja moguća prilika da okupe privrednike i građane s ciljem što bolje saradnje i realizacije krucijalnih projekata za odvijanje vjerskog života na području našeg grada.

Uputio je maksimalnu podršku uz informaciju da je Gradska uprava u Program utroška finansijskih sredstava za tekuću godinu, uvrstila i sredstva za vjerske zajednice koje će u bliskoj budućnosti dobiti poziv da prijave i kandiduju svoje projekte od posebnog značaja, kako bi se, uz besprijekornu međusobnu saradnju, krenulo sa njihovom realizacijom s ciljem očuvanja i jačanja vjerskog života na području Visokog.

Džemil Ugarak – predsjednik Medžlisa IZ Visoko je naglasio da visočki Medžlisi imaju konstantnu potrebu za dobrom saradnjom sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Ganićem.

Poručio je da sve projekte treba realizirati planski uz međusobnu saradnju, a kao projekat od posebnog značaja, čija se realizacija već dugo iščekuje, je istakao izgradnju džamije u naselju Luke, koja bi, uz efikasnu simbiozu lokalne vlasti i privrednika, trebala ubrzo postati stvarnost.

Midhat ef. Čakalović – glavni imam Medžlisa IZ-a Visoko je u svom obraćanju istakao značaj činjenja dobra, odnosno ibadeta, rekavši da je istinski obradovan današnjim prijemom, kao i prijemom koji je realiziran prije nekoliko dana uz želju da se tradicija održavanja istih nastavi.

Kontinuiranu saradnju s privrednicima i stanovništvom je, također, podvukao na listi prioriteta te iskoristio priliku da uputi zahvalnost vjernicima na izuzetno čistim objektima i učionicama tokom svetog mjeseca ramazana.

Akcenat prilikom izlaganja je stavljen i na ispravljanje pogreški napravljenih na vakufskoj imovini koju treba očuvati, pa i vratiti.

Senahid ef. Uzunović – glavni imam Medžlisa IZ-a Gračanica je podsjetio da se na tom području nalazi 12 džemata sa 16 džamija i 24 mesdžida sa pratećim objektima.

Kao najprioritetniji projekat za naredni period naveo je izgradnju administrativno-edukativnog centra i škole Kur’an-a Časnog koji bi bio centralni objekat veoma nužan i koristan za to područje, pogotovo za organizaciju savremenih dešavanja neophodnih u današnjem aktuelnom trenutku razvoja društva u svim segmentima, od kojih vjerski opravdano zauzima poseban značaj.

Zijada Smailagić – predsjednica Komisije za vjerska pitanja je uime zakonodavne vlasti i radnog tijela koje predstavlja čestitala Ramazanski bajram s nadom da su ramazanski ibadet i bajramsko raspoloženje oplemenili naša srca i duše za svjetliju i perspektivniju budućnost.

Prigodne čestitke na prijemu su uputili i predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Vahid Ramić.

Sagovornici su zaključili da je najbitnija poruka zajedništva i činjenja dobrih djela, jer samo jedni uz druge i jedni sa drugima, možemo adekvatno odgovortiti na sve izazove i praviti pozitivne priče neophodne za rješavanje problema naših sugrađana i ubrzane razvojne korake našeg grada.

Slaven Mirković

visoko-rtv.ba