NaslovnicaLokalne TemeGradonačelnik...

Gradonačelnik Ganić i protojerej Miljan Rađenović u šetnji visočkim ulicama

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sreo se danas sa parohom visočkim protojerejom Miljanom Rađenovićem. Ugodna šetnja visočkim ulicama, te kafa, su iskorišteni i za razgovore o aktuelnim temama koje su vezane za Hram svetog Prokopija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u fazi obnove.

„Šetnja i razgovor su poslužili da se dotaknemo brojnih tema, a trenutno najaktuelnije su slava Hrama svetog Prokopija koja se obilježava u srijedu 21.jula, što će biti ujedno i 164. godišnjica postojanja pravoslavne bogomolje u Visokom. Naravno, nezaobilazna tema je bila i obnova ovog objekta, koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a za koji je u ovoj godini od strane Gradske uprave odobreno 16.900,00 KM. U proteklom periodu je izvršena vanjska obnova hrama, tako da nas u narednom periodu očekuje i obnova unutrašnjosti, koja ide malo sporije, ali za koju se nadamo da će biti također ubrzo završena i da će hram vratiti svoj sjaj, a ujedno obnovom i uređenjem Visoko će dobiti i još jedan predivan objekat koji će, sasvim sigurno, posjećivati i brojni gosti koji dolaze u Visoko“. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

U srijedu 21.jula 2021.godine sa početkom od 10:00 sati počet će obilježavanje slave Hrama svetog Prokopija i 164.godišnjice pravoslavnog hrama u Visokom. Od 10:00 sati će biti održana sveta liturgija, a nakon toga i litija oko hrama, kulturno-umjetnički program, te zajednički slavski ručak.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.