Građanski blok spreman preuzeti odgovornost u ZDK zajedno sa partnerima

Senaid Begić za Vijesti.ba

SDP BiH, DF i Naša stranka formirale su zajednički blok u kojem će nastupati na političkoj sceni Zeničko-dobojskog kantona. U naredna dva dana razgovaraće i sa Nezavisnim blokom, SBB-om, A-SDA i SBiH.

Formirani građanski blok ima deset poslanika u Skupštini ZDK i to SDP BiH šest, DF tri, a Naša stranka jednog. Ukoliko bi im se pridružili Nezavisni blok, SBB, A-SDA i SBiH, to će u praksi značiti komotnu skupštinsku većinu od 21. poslanika.

Naime, u Skupštini ZDK sjedi 35 poslanika, a njih minimalno 18 treba za formiranje većine. Relativni pobjednik izbora, SDA, osvojio je 11 mandata, dok ih HDZ BiH ima tri.

Ipak, prema riječima predsjednika KO SDP-a ZDK Senaida Begića, cilj građanskog bloka nije a priori formiranje vlasti.

“Mi idemo u pregovore oko toga kako nastupiti ukoliko relativni pobjednk izbora, a to je SDA, ne ponudi rješenje. S obzirom na to da oni do sada nisu izlazili u javnost ni sa kakvim zvaničnim informacijama, mi smo neko ko preuzima odgovornost na sebe radi građana ZDK na način da imamo spremu alternativu. Dakle, ne želimo da se stvara utisak da mi a priori želimo da uđemo u vlast, nego se postavljamo kao alternativa ukoliko SDA ne izađe sa rješenjem parlamentarne većine”, kaže Begić za Vijesti.ba.

On nije htio prejudicirati da li će građanski blok dobiti podršku Nezavisnog bloka, SBB-a, A-SDA i SBiH.

“Ne želim preuranjeno govoriti, odnosno prije obavljenih razgovora. Mi smo u petak zakazali novi sastanak građanskog bloka, gdje ćemo sumirati sve razgovore i ponuditi prinicpe zajedničkog djelovanja”, naglasio je Begić.

Begić je jasan – ne postoji opcija da građanski blok uđe u saradnju sa SDA-om.

“Zajednički stav ovog bloka je da nema nikakvih mogućnosti za bilo kakvu kombinatoriku sa SDA”, tvrdi on.

Kada je u pitanju mogućnost dogovora sa HDZ-om BiH, stav bloka još nije poznat.

“Čekamo da završimo sve razgovore, pa ćemo imati i stav oko toga”, kaže Begić.

Na pitanje da li je zenički SDP BiH otvoren za saradnju sa HDZ-om, on navodi da je to političko pitanje o kojem će odlučivati vrh SDP-a.

“To su ipak politička pitanja koja će se gledati u širini, ne samo u smislu ZDK”, navodi Begić.

(Vijesti.ba)