Građani ZDK-a mogu anonimno prijaviti ilegalne aktivnosti u šumarstvu putem mobilne aplikacije

Građani Zeničko-dobojskog kantona uskoro će imati priliku anonimno prijaviti ilegalne aktivnosti u šumarstvu putem mobilne aplikacije.

Naime, šumarske institucije se već duži niz godina suočavaju sa problemom teškog dokazivanja ilegalnih sječa gdje često nedostaju dokazi koji ukazuju na počinioce šteta. Stručnjaci smatraju da veliki utjecaj na suzbijanje ilegalnih aktivnosti u šumarstvu ima i nepostojanje Zakona o šumama na federalnom nivou te se sankcije ne sprovode na adekvatan način, a pravno-administrativne procedure dokazivanja krivice su dugotrajne i obimne usljed nepostojanja adekvatnih dokaza.

Mali broj kazni i presuda djeluje kontraproduktivno i predstavlja podsticaj šumokradicama. Aktivnijim uključivanjem građana putem modernih alata informisanja u ovu problematiku pravi se veliki iskorak u konceptu zaštite šuma od ilegalnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

“Uključivanjem građana u rješavanje problema ilegalnih aktivnosti, a naročito ilegalnih sječa, uz anonimnu prijavu podstiče se snažan i održiv antikorupcijski aktivizam u ZDK-u. Mobilizacijom građana kod prijave ilegalnih aktivnosti, njihovom edukacijom i razvojem svijesti, zajedničkom saradnjom sa nevladinim sektorom, nadležnim šumarskim institucijama i ekspertnim tijelima za borbu protiv korupcije te objavom podataka i dokaza o nastalim ilegalnim aktivnostima, doprinijet će da se ekološka svijest pretoči u konkretne akcije svih interesno-utjecajnih strana u ZDK”, poručuju iz Inicijative za šumarstvo i okoliš (fea).

Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana bit će uskoro dostupna za korisnike Android i iOS uređaja, koji će moći na veoma jednostavan način dokumentovati i prijaviti ilegalne aktivnosti nadležnim organima vlasti.

Ovaj inovativni alat za sektor šumarstva razvijen je od strane regionalne nevladine mreže” Inicijativa za šumarstvo i okoliš” (fea) u sklopu projekta “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana”, a sve sa ciljem smanjenja obima ilegalnih aktivnosti i zaštite velikog bosanskohercegovačkog bogatstva – šuma.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.