PreporukaGrađani uznemireni zbog radova u rijeci Bosni: "Ko će da istraži mafiju?"

Građani uznemireni zbog radova u rijeci Bosni: “Ko će da istraži mafiju?”

Grupa građana „Da se ne ponovi maj 2014“ uputila je Vodama RS-a, Republičkoj vodnoj inspekciji i Republičkom javnom tužilaštvu zahtjev za dostavljanje informacija i provjeru eksploatacije šljunka koje vrši firma Đurković iz korita rijeke Bosne.

Oni pitaju da li je dobijeno odobrenje za eksploataciju šljunka i na osnovu kojeg projekta i postupka, koliki je očekivani iznos naknade koji treba biti uplaćen u budžet RS po osnovu izvađenog šljunka i drugog materijala, zbog čega na vidnom mjestu nije postavljena tabla sa osnovnim informacijama o radovima i da li ova eksploatacija šljunka utiče na ugroženost Doboja od poplava.

Podsjećaju da je na ovom području već čišćeno korito rijeke Bosne poslije poplave 2014. godine te na revizorski nalaz da nekontrolisana i komercijalna eksploatacija šljunka iz korita Bosne utiče na ugroženost od poplava.

Dobojlije su posebno zabrinute zbog činjenice da ove radove izvodi firma koja je ugrožavala Doboj i profitirala na poplavi 2014. godine.

Kako navode, firma je uzurpirala vodno zemljište, izgradila objekte i deponovala šljunak u major koritu rijeke Bosne i skupo naplatila zakašnjelu izgradnju improvizovanog nasipa pred početak poplava 2014. godine koji je odnijela prva voda.

Napominju da sve ovo “ne želi da istraži korumpirano dobojsko tužilaštvo, koje godinama štiti interese šljunkarske i ostale mafije”.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE