Građani u borbi protiv virusa, neki političari u predizbornoj kampanji

Politika u doba virusa

Dok su građani naše zemlje veoma odgovorno pristupili borbi protiv koronavirusa i svoje su aktivnosti sveli na neophodni minimum, neki političari nastavljaju po starom.

Od zdravlja Bosanaca i Hercegovaca mnogima je još uvijek preča sopstvena fotelja, odnosno lokalni izbori najavljeni za jesen ove godine. Iako je prvih par dana pandemije ulivao nadu da će se svi suzdržati od nepotrebnog politkanstva, samo u poslednja 24 sata broj izjava koje ne dolikuju ni vremenu ni situaciji u kojoj se svi nalazimo porastao je više nego broj oboljelih od koronavirusa.

Najglasniji u ovoj preuranjenoj predizbornoj kampanji je po običaju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (Nezavisni blok). On je prvi pozvao Vladu ZDK „da što prije poveća sredstva za ove namjene, mi kao Grad smo izdvojili isti iznos kao Kanton, oni moraju više od toga“. Naravno, ne bi Kasumović proglasio početak takmičenja „ko da više“ da kantonalnu vladu ne predvodi najveća prijetnja njegovom neograničenom vladanju Zenicom – SDA.

Otvoreno pismo u sličnom tonu stiglo je iz Zenice na adresu Vlade Federacije i, naravno, lokalnih medija. „Pitam Vas u svoje lično ime i ime građana Zenice, koji su malo je reći ogorčeni činjenicom da od izdvojenih 30 miliona KM za zdravlje pacijenata u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, niti jedna konvertibilna marka nije izdvojena za njihovo zdravlje“, pita se Kasumović, te dodaje da „ne znamo je zašto naprimjer interventna sredstva nisu dodijeljena Kantonalnoj bolnici Zenica, kao što ne znamo iz kojeg razloga su građani/pacijenti iz Zeničko-dobojskog kantona oštećeni prilikom ovako ponižavajuće raspodjele sredstava od strane Vlade Federacije BiH.“

Kasumović inače poznat je po tome da ne mari za zakon i ustavne nadležnosti, pa tako nije se ni potrudio da provjeri da su grantovi Federalnog ministarstva zdravstva namjenjeni ustanovama čiji je osnovač Federacije BiH, dok je za kantonalne bolnice Vlada FBiH dodijelila grant za niže nivoe vlasti u iznosu od 21 milion KM.

Korak dalje otišle su lokalne vlasti u Visokom. Kako je saopćila press služba Vlade ZDK „informacije objavljene u medijima da je premijer Ganić boravio u skijaškom resortu Ischgl, u austrijskoj pokrajini Tirol, nisu tačne a plasirane su od strane šefice kabineta gradonačelnice Visokog, Dinke Omanović, koja je lažnu prijavu dostavila policiji u Visokom.“

Prema šefici kabineta Amre Babić (nezavisna gradonačelnica), kažu iz Vlade ZDK, bit će poduzete raspoložive zakonske mjere. Premijer Ganić je u međuvremenu testiran na koronavirus i njegov je nalaz negativan.

Javnost od jučer „zabavlja“ i Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću, a usput i predsjednik Kantonalnog odbora SDP USK. On se, naime, požalio medijima da ne samo što nije dobio novac od Federacije, već je KCUS odbio da liječi pacijenta njegove bolnice zaraženog koronavirusom.

„Danas smo stupili u kontakt sa Sarajevom, ali glavni grad naše države odbija da razgovara na tu temu. Kako su nam kazali, USK ima svoj izolatorij i da se sami o sebi brinemo. Sarajevo je puno bolje opremljeno nego mi, čak su uvršteni na listu Vlade FBiH novčane pomoći od 30 miliona KM, a podsjećam da naša bolnica nije. Jasno smo kazali da nismo opremljeni za ovakvu situaciju jer imamo samo pet respiratora, ali oni ne žele da razgovaraju na ovu temu“, kazao je Havić. Dalje, Havić stigao je da pohvali svog stranačkog kolegu, bivšeg ministra odbrane Zekerijah Osmića, koji je po njemu bio „susretljiviji“ od sadašnjeg ministra Sifeta Podžića.

Ubrzo mu je i s pravom odgovorila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. “Pozivam gospodina Havića da u ovom momentu prioritetno bude direktor Kantonalne bolnice u Bihaću i da aktivnosti u Kantonalnom odboru SDP-a, u interesu svih građana, bar privremeno ostavi po strani. Ovo nije vrijeme kada se bilo ko treba baviti politikanstvom”, kategorična je Izetbegović. Direktorica je ispravno poručila da bi „bilo dobro ukoliko bi Havić radio svoj posao, ali i objasnio građanima kako nije u stanju da zbrine samo jednog oboljelog i to u trenutku dok javno govori o tome kako bolnica kojom rukovodi ima respiratore, anesteziologe, infektologe i interniste.“

Još jedan Krajišnik, ovaj put iz SDA, odlučio je da skupi na krajiškim problemima koji politički poen, lažno se predstavljajući kao spasitelj Unsko-sanskog kantona. Husein Rošić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, potvrdio je, naime, za jedan lokalni portal da će upravo zahvaljujući njegovim pritiscima Vlada FBiH dodijeliti novac Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Informaciju smo provjerili u Federalnoj vladi i ispostavilo se da je – netačna. KB Bihać će itekako dobiti podršku sa federalnog nivoa (isto kao i Kantonalna bolnica u Zenici), ali o nikakvim ličnim zaslugama zastupnika Rošića ne može biti govora.

Tužno je da ni vanredno stanje nije u stanju natjerati naše političare da shvate da opće dobro nema stranačkog predznaka niti je svrha njihovog rada samopromocija. Vrijeme je da se ugledamo na zemlje Evropske unije u kojima od početka pandemije i pozicija i opozicija rade zajednički, dok su svi prijašni nesporazumi stavljeni po strani. Da samo zajedno možemo pobijediti virus shvatili su već građani Bosne i Hercegovine. Hoće li njihov primjer slijediti političke elite, teško je u ovom trenutku procijeniti.

(Vijesti.ba)