Građani BiH imaju 5,5 milijardi maraka certifikata

Građani BiH u rukama još imaju ratnih certifikata u vrijednosti od 5,5 milijardi maraka, potvrdio je za Dnevni avaz v. d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić.

– Ukupno je bilo upisano skoro 16 milijardi ratnih certifikata, a do danas je neutrošeno 5,5 milijardi. Zakon je precizirao da su oni iskoristivi sve do onog momenta dok Parlament FBiH donosi odluku o produženju roka za ostvarivanje stanarskog prava nad državnim stanovima, rekao je Vrbić.

Dakle, certifikati se zasad mogu trošiti na ostvarivanje stanarskog prava, tačnije otkup stanova.
– Neproduženje ovog roka značilo bi kršenje odluke Ustavnog suda BiH. Ipak, radi se o potraživanjima građana prema državi, a zbog posljednjeg rata. Građani nisu morali ulagati svoje certifikate iako su bila održana ukupno tri upisa dionica na osnovu certifikata. Ti certifikati vrijede kao i konvertibilna marka, rekao je Vrbić.

Prema njegovim riječima, trenutno je nepoznato koliko još postoji državnih stanova koji se mogu otkupljivati certifikatima.

– Postavlja se pitanje do kada će trajati otkup tih stanova, šta će biti s certifikatima nakon što svi državni stanovi budu otkupljeni, a građanima ostanu certifikati. Ovo se negdje mora prekinuti, a država se obavezala da se ti certifikati mogu koristiti za ulaganja u privatizaciju državnih poduzeća, pojasnio je Vrbić.
Istaknuo je kako se ova situacija mora okončati.

– Razmišljali smo i o tome da Federacija ima i brojna poduzeća koja nisu privatizirana, dakle od ukupnog kapitala privatizirano je tek 47 posto. Kad-tad i privatizacija kompanija poput BH Telecoma, Željeznica FBiH, Elektroprivrede BiH, BH Pošte mora doći na red i tad će se moći koristiti certifikati, naglasio je Vrbić.

Dodao je da će se tu morati uraditi kako se ne bi obistinio scenarij u kojem će građani tužiti državu jer nisu u mogućnosti iskoristiti svoje certifikate. – U tom slučaju, država će morati isplatiti građane, rekao je Vrbić.

Dodaje i kako su certifikati i na ulicama nakon rata otkupljivani.

– Pitanje je kod koga su sada u džepu. To je nešto o čemu treba voditi računa, ti neki mešetari koji su to radili čekaju trenutak da krene privatizacija ili da eventualno tuže državu. Znam, ima i nekih udruženja privrenika koji kod sebe imaju stotine miliona vrijednosti certifikata pa čak i milijardu”, rekao je za Avaz Vrbić.