NaslovnicaLokalne TemeGrađanska ini...

Građanska inicijativa: “Spasimo teren za Boćanje, spasimo Visoko!!!”

Nakon što su prošle srijede, u krugu Gradskog stadiona “Luke”, počeli radovi na rušenju i prepravljanju kultnog visočkog objekta, koji je među Visočanima poznat pod nazivom Boćanje, mnogi Visočani, udruženja i pojedinci, reagovali su na rušenje jednog ovakvog objekta, koji smatraju svojevrsnom baštinom visočkog stadiona i sporta općenito. Iako iz krugova NK Bosna Visoko govore o tome kako će ovaj objekat dobiti prenamjenu i kako će biti izgrađeni moderni sportski sadržaji, koji bi trebali da poboljšaju uslove za treniranje na visočkom stadionu, mnogi građani su skeptični po tom pitanju i javno izražavaju svoju sumnju.

Odmah nakon početka radova na ovom objektu javili su se iz Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Visoko sa reakcijom u kojoj upravni odbor govori o nelegalnosti procesa rušenja ovog objekta, o čemu su izvijestili i načelnicu Amru Babić i cijelu općinsku vlast, od koje nikada nisu dobili nikakav odgovor. Kompletnu ovu reakciju možete pogledati na linku: VLAST RUŠI ONO ŠTO SU RADNICI GRADILI.
Nakon ove reakcije na facebooku se javio i svojevrstan pokret građana koji žele da spase ovaj kultni objekat, a koji smatraju da u rušenju ovog objekta pojedinci iz krugova bliskih NK Bosna imaju umiješane privatne interese, što bi moglo dovesti do nekih pojava koje bi mogle biti loše po sve sportiste i građane Visokog, kojima bi stadion trebao biti na usluzi. Ovaj pokret građana trenutno djeluje na facebooku kako bi privukao što više pristalica i kako bi stvorili kritičnu masu koja bi pokrenula javne polemike o ovoj temi, a već otvorenu facebook raspravu na ovu temu možete pronaći na facebook grupi Spasimo teren za Boćanje, spasimo Visoko!!!.

Svoje pravo na pokretanje ovakve inicijative članovi ove grupe brane stavom da je Boćanje jedina prepreka koja stoji na putu da se zaključaju sva vrata stadiona, te da je cilj cijelog renoviranja stadiona ustvari naplata svih usluga koje stadion pruža, iako su te usluge bile do sada besplatne za sve građane. Na kraju, glavna parola ove grupe jeste: “Ako Boćanje bude ugašeno treba i grad ugasit.”

Pokretač ove inicijative Mirnes Kardaš na facebook grupi za spas Boćanja napisao je: “Da li postoji kritična masa, koja bi bila spremna da izrazi protest protiv gašenja Boćanja? Svi koji su proveli dio života na stadionu znaju šta je značilo Boćanje, šta je značila voda iz te česme i šta je značio stadion, sa svim svojim prednostima, a prije svega to što su svi sadržaji bili besplatni. Dolaze familijarni lobiji, koji žele na našim terenima i objektima da prave nešto svoje. Šta se to dešava sa gradom, gdje je ta raja?”
Naša redakcija je razgovarala sa Mirnesom o daljim koracima koje namjeravaju preduzeti članovi ove inicijative, te smo saznali kako rade na prikupljanju što većeg broja građana koji će mirnim protestima iskazati nezadovoljstvo zbog rušenja popularnog Boćanja, ali također i da pokušavaju stupiti u kontakt sa predstavnicima Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Visoko, kako bi u saradnji sa njima pokušali da vrate ovaj objekat Savezu i da vrate staru namjenu objekta. Na kraju razgovora inicijator pokreta nam je kazao kako bi se u krajnjem slučaju obratili i pravnim službama ili advokatima, preko kojih bi pravnim putem pokušali da dođu do cilja, odnosno, do spašavanja kultnog objekta Boćanje.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.