NaslovnicaBiHGradačac će d...

Gradačac će dobiti savremenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Zahvaljujući projektu vrijednom oko 30 miliona maraka, započetom 2015. godine, Gradačac bi do kraja ove ili najkasnije polovine naredne godine, trebao gotovo u potpunosti biti pokriven savremenom vodovodnom i kanalizacijskom mrežom. Projekt se nalazi na listi značajnih za Federaciju, a realizira se uz pomoć kreditnih, grant i budžetskih sredstava.

 

Više od polovine teritorije Gradačca trenutno nema kvalitetno riješeno vodosnabdijevanje. Stanovništvo se vodom uglavnom snabdijeva iz lokalnih vodovoda ili bunara koji ne zadovoljavaju njihove potrebe.

– Čim cisterne u februaru dovlače za navodnjavanje, onda znate kakav je život građana koji nemaju vodu. Kad idemo na posao ujutro nosimo kanistere, s posla ih vraćamo kući pune vode i tako živimo. Ugroženo je i stočarstvo, ljudi prodaju stoku – priča Midhat Dervišević, mještanin MZ Zelinja Donja.

Tako mještani Zelinje Donje i okolnih mjesnih zajednica žive oduvijek. To bi se konačno trebalo promijeniti nakon što bude završen projekt izgradnje i rekonstrukcije gradačačke vodovodne mreže, započet 2015. godine. Riječ je o najobimnijem komunalnom projektu u tom gradu do sada.

– Pored izrade gotovo 100 km potpuno nove vodovodne mreže u južnom dijelu grada Gradačca za nekih 15 naselja i oko 20.000 stanovnika, ovim projektom predviđena je i zamjena i rekonstrukcija azbestno-cementne mreže u gradskoj jezgri u dužini od preko 40 kilometara – navodi Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca (SDP).

Također, već su izgradili 32 od predviđenih 36 kilometara kanalizacione mreže te novi prečistač otpadnih voda.

– Realizacijom tog projekta bi, otprilike, kompletno urbani dio Gradačca trebao da bude pokriven kanalizacionom mrežom, što novom što postojećom rekonstruisanom – ističe Damir Okanović, direktor JP Komunalac Gradačac.

Nakon što projekt bude završen, a to bi se, po riječima prvog čovjeka grada, trebalo dogoditi najkasnije do polovine naredne godine, oko 4.000 novih domaćinstava će imati mogućnost da bude spojeno na novi vodovodni sistem te gotovo isto toliko na novu kanalizacionu mrežu.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.