NaslovnicaZDKGrad Zenica ć...

Grad Zenica će odblokirati račun, ali rudari za prekid štrajka čekaju isplatu plaće

Gradska uprava Grada Zenica deblokirat će račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, ali će zenički rudari nastaviti generalni štrajk do isplate plaće za prošli mjesec – potvrdio je predsjednik Sindikata ZDRMUZ-a Elvedin Avdić.

Rezultat je to, kaže, današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Grada Zenica, kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata i novi direktor ZDRMUZ-a Mensur Hukić.

-Gradonačelnik Fuad Kasumović kazao je da će deblokirati račun te da Grad Zenica do Nove godine neće ništa poduzimati po pitanju nove blokade. Najavio je kako je spreman pred Gradsko vijeće izaći s prijedlogom da se otpiše dug za kamate za komunalno-gradsko zemljište, ali da se taj novac podijeli rudarima. Mislim da se radi o iznosu od oko 2,6 miliona KM. Sada su na potezu Elektroprivreda BiH kao vladajuće društvo te naše preduzeće – naveo je Avdić.

Ocjenjuje da je ovim jedan veliki problem riješen, izrazivši nadu da će rudari vrlo brzo dobiti plaću i topli obrok te da će se steći uslovi da se vrate na posao.

Zenički su rudari u generalni štrajk stupili u ponedjeljak, 18. jula kada nisu sišli u prvu smjenu. Bio je to i prvi radni dan novog direktora Mensura Hukića.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.