NaslovnicaLokalne TemeGrad Visoko ć...

Grad Visoko će prvi u BiH isplatiti poljoprivrednicima poticaje za proljetnu sjetvu

Nakon što je raspisan poziv za prijave poljoprivrednicima za sufinansiranje proljetne sjetve, Gradska uprava Visoko je obradila ukupno 432 pristigla zahtjeva i već u ovih nekoliko dana poljoprivrednicima će biti uplaćena sredstva za sufinansiranje proljetne sjetve, čime je Grad Visoko prva lokalna zajednica u našoj zemlji koja će isplatiti podršku za proljetnu sjetvu.

– Riješeni smo da poljoprivrednu proizvodnju, koja je veoma zastupljena na području grada Visoko, podignemo na jedan viši nivo, a ovo je samo jedan u nizu vidova podrške našim poljoprivrednicima. Na poziv za sufinansiranje proljetne sjetve stigla su 432 zahtjeva i svi su odobreni. Imali smo prijave 246 poljoprivrednih gazdinstava i 186 registrovanih obrta, a Grad Visoko će svima isplatiti sredstva sufinansiranje u iznosu od 51% prihvatljivih troškova. Nažalost, nismo u mogućnosti potpuno pokriti troškove proljetne sjetve, ali i ovaj iznos, gdje je određeno 800 KM maksimalno po jednom gazdinstvu i obrtu, sigurno će biti od koristi našim poljoprivrednicima, ali im i pokazati da mogu računati na podršku Gradske uprave Visoko. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

U prethodnim godinama visočki poljoprivredni proizvođači skoro da nisu imali nikakvu podršku, odnosno u 2020.godini za poljoprivredu je bilo opredijeljeno svega 50.000 KM, a dolaskom Mirze Ganića na čelo Gradske uprave Visoko ova grana je dobila podršku kakvu zaslužuje, pa će tako u ovoj godini za podršku poljoprivredi biti izdvojeno 640.000 KM, a iznos koji je izdvojen za proljetnu sjetvu je 200.964 KM.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.