Lokalne TemeKulturaVIDEO / Rasim Kadić gostovao u jutarnjem programu FTV: 20 godina manifestacije...

VIDEO / Rasim Kadić gostovao u jutarnjem programu FTV: 20 godina manifestacije “Dani Zaima Muzaferije”

Tradicionalna kulturna manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” počinje 22. novembra izložbom slika “Zlatno doba BiH slikarstva” u Zavičajnom muzeju u Visokom.

Ovaj festival kulture već dvije decenije raste i širi se tako da će i ove godine publika moći uživati u likovnom, teatarskom, ali i filmskom stvaralaštvu iz Bosne i Hercegovine.

Tim povodom ovog jutra gost Jutarnjeg programa Federalne televizije bio je Rasim Kadić, direktor Udruženja Ars Tragovi iz Visokog.

-Na početku odmah ćemo govorit o programu. Kakav će zapravo program biti ovogodišnje jubilarne manifestacije Dani Zaima Muzaferije, koji konceptualno sadrži teatarski, filmski i slikarski dio, je li tako?-

“Da, dakle prvo meni je drago da smo preživjeli svih ovih dvadeset godina uz uspone i padove. Zadnjih desetak godina ova manifestacija ima čvrsti karakter i obično je krajem novembra u Visokom rezerviran kao neki praznik kulture.

Dopustite mi da kažem da je jučer u Visokom otvorena nakon trideset godina robna kuća Vema, koja je više od robne kuće. To je bio zaštitni znak Visokog. Simbol sa potpuno novim sadržajima. Recimo samo se priča o ovom opservatoriju astronomskom koji je potpuno čudo prirode na Balkanu. Nakon jučerašnjeg svečanog dana kada je Visoko bilo blokirano mi se nadamo da će naredne sedmice Visoko na neki drugi način biti blokirano, kulturom i sjećanjem na Zaima Muzaferiju.

Dvadeset godina nije malo, ja to dobro znam. Vi vjerovatno niste bili ni u osnovnoj školi kad smo mi započinjali, a već ste sada voditelji na televiziji. Mi smo zaista etablirali taj program u posljednjih nekoliko godina i ove godine za jubilarnu manifestaciju osim vizuelnog izgleda na kojem smo se potrudili, mi ćemo imati i teatarske predstave.

Dakle posebno nam je drago da pomenemo “Gidionov čvor” na kojem nastupa Selma Alispahić koja je sa Draganom Jovičićem nažalost pokojnim zbog korone, igrala na prvoj manifestaciji Dani Zaima Muzaferije, ali je igrala predstavu “Ay Carmela” tako da će dolazak Selme Alispahić bit na neki način zatvaranje jednog kruga sa nekim koga smo imali prije dvadeset godina.

Imamo Hrvatsko kazalište iz Travnika koje će gostovat i imat ćemo naravno predstavu Visočkog teatra Total koji je utemeljio Zaim Muzaferija. Oni će igrati predstavu “Savršen kroj” i to je obično najposjećenija predstava jer nekako visočka publika uvijek voli da vidi šta su njihovi uradili. Već desetak godina, međutim kao možda temeljni događaj etablirala se izložba slika i to je nevjerovatno.

Na neki način smo započeli izložbu slika ne baš previše ambiciozno, ali onda smo krenuli i napravili izložbu slika Gabrijela Jurkića prije mislim sedam osam godina koja je bila dva miliona eura koštala i koja je ocjenjena kao jedna od tri najbolje izložbe Gabrijela Jurkića ikada u povijesti, od tada smo krenuli jako. Napravili smo izložbe Behaudina Selmanovića, Lazara Drljače, Mehmeda Klepe, Romana Petrovića, Ibrahima Ljubovića, Mice Todorović lani što je bilo čudesno.

Ove godine s obzirom da je dvadeseta godina idemo na izložbu “Zlatno doba bosanskohercegovačkog slikarstva”. Obuhvata period negdje sedamdeseta do osamdeset i četvrte, do olimpijade, u doba kada se u Sarajevu etabliraju i muzička i scenska akademije i televizija i bit će prikazano trideset i dva autora sa oko osamdeset radova. Dakle nešto najbolje što se može vidjeti. Izložba će s obzirom na svoj obim biti postavljena, jedna postavka i u Zavičajnom muzeju gdje će bit otvorenje a druga postavka u likovnoj Galeriji Likum, jednog sjajnog udruženja u Visokom, možda najboljeg udruženja likovnih umjetnika koje nije profesionalno u Bosni i Hercegovini i baš se radujemo toj izložbi zato što ćemo imati i Obralića i Zeca i Berbera i Tikvešu i Hozu i Vlaha i Nikolića i Klepu i našeg Lalića, dakle sve što ja bih rekao vrijedi u tom nekom periodu zlatnog doba bosanskohercegovačke umjetnosti će bit u Visokom od srijede.”

FTV / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE