Gorivo skuplje do 10 feninga: Vozači uskoro očekuju novi rast cijena

Gorivo u BiH je u protekloj sedmici u odnosu na sedmicu ranije bilo skuplje i do 10 feninga po litru. 

Ako nam je za utjehu, na početku ove sedmice nije došlo do novih korekcija, ali vozači strahuju da će se to ubrzo desiti, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu, odakle su se trendovi, bar kada je riječ o poskupljenjima, uvijek slijevali i u BiH. 

Po informacijama Spoljnotrgovinske komore BiH, oslonjene na podatke Međunarodne unije drumskog saobraćaja, u pretprošloj sedmici smo benzin 95 plaćali 2,16 KM, za benzin 98 trebalo je izdvojiti 2,31, a za litar dizela 2,26 KM. 

Već u prošloj sedmici dizel je poskupio i koštao 2,36 KM, a narasla je i cijela benzina 98 – na 2,36 KM, dok benzin 95 nije poskupljivao.

Cjenovnici su juče, 15. aprila, bili na prošlosedmičnom nivou, ali informacije kojim raspolažu vozači nisu optimistične. 

– Još prije desetak dana imali smo informaciju da treba doći do poskupljenja goriva, s tim što na benzinskoj pumpi gdje ja točim nije bilo korekcija. Međutim, očekuje se da se to dogodi svaki dan – rekao je za Nezavisne Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS. 

Po njegovim riječima, svako poskupljenje goriva je predstavnicima ove branše poput omče oko vrata. 

– Unazad deset godina nismo uspjeli da dignemo cijenu prevoza, maltene ni žuti fening. Svako poskupljenje goriva nama je ogroman problem, jer mi cijene svojih usluga ne možemo dići – požalio se Grbić. 

Prema podacima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, u Banjaluci u proteklom periodu nisu rasle cijene goriva. 

– Nezahvalno je procjenjivati šta bi se moglo desiti u narednom periodu kada je riječ o cijenama goriva, ali zasad nema najava da će doći do promjena – rekli su za Nezavisne iz ove grupacije. 

Inače, na svjetskim tržištima su cijene nafte porasle i prošle sedmice, dosegnuvši novi najviši nivo od novembra prošle godine, što je ponajviše posljedica smanjenja ponude iz Venecuele, Irana i Libije. 

Kako javljaju agencije, na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice porasla za 1,7%, odnosno na 71,55 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3%, na 63,89 USD, pišu Nezavsine.