Gori smo od Pojasa Gaze, Konga, Gambije i Tanzanije

Bosna i Hercegovina je po izdavanju građevinskih dozvola gora od Kazahstana, Burundija i Bangladeša

Čini se kako vlastima u BiH nikako ne polazi za rukom da pojednostavi administraciju kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola.

Naime od 190 zemalja, koliko je rangirano prema Svjetskoj banci o regulativi poslovanja (Doing business) Bosna i Hercegovina zauzela je 173. mjesto. 

Zanimljivo je napomenuti da je susjedna Hrvatska zauzela također visoko 150.mjesto, tako da su BiH ali i Hrvatska, gori i od Pojasa Gaze, Konga, Gambije i Tanzanije.

Kazahstan, domovina izmišljenog reportera Borata, je bolja od Bosne i Hercegovine za nevjerovatnih 136 pozicija i zauzima visoko 37.mjesto. Burundi je na 161. poziciji dok je Bangladeš na 135.mjestu

Analiza izdavanja građevinskih dozvola u izvještaju Doing Business rađena je na bazi gradnje skladišta vrijednog 490,426.50 KM u Sarajevu.

Za dobijanje dozvole, prema Doing Businessu, potrebno je 180 dana a troškovi čine čak 20% troškova od vrijednosti skladišta, dok je prosjek zemalja Evrope i Centralne Azije 4 posto, a zemalja OECD-a s visokim dohotkom samo 1,5 posto.

Buka