GoPro predstavio Hero 10 Black kameru

Kompanija GoPro je predstavila novi model svoje akcione kamere, a to je Hero 10 Black.

Hero 10 Black dolazi s novim procesorom koji omogućava ovoj kameri da snima video s većim brojem frejmova, da ima bolju stabilizaciju te da automatski uploaduje snimke na cloud tokom punjenja. Novi procesor se također brine da GoPro Hero 10 Black kamera ponudi “bolje iskustvo i bržu reakciju”.

U velikom broju slučajeva Hero 10 može snimati pri dvostruko većoj brzini kadrova od modela Hero 9, odnosno 5,4K video pri 60 fps. Kamera može snimati i 4K video pri 120 fps, kao i 2,7K video pri 240 fps. Model GoPro Hero 9 je bio limitiran na 1080p video pri 240fps.

Poboljšanje performansi je omogućeno zahvaljujući novom GP2 procesoru koji je nasljednik GP1 procesora korištenog za GoPro kamere još od modela Hero 6 Black. Novi prcesor omogućava da Hero 10 bude sličan smartphoneu na nekoliko načina, ima veoma brz ekran osjetljiv na dodir, sjajne mogućnosti obrade videa, a značajno je smanjena i buka. Jedna od najboljih karakteristika je svakako mogućnost uploada videa na cloud dok se kamera puni, ali je za to potrebna GoPro pretplata koja iznosi 5 dolara mjesečno, odnosno 50 dolara godišnje. Pretplatom se cijena kamere spušta za 100 dolara, tako da će kupci umjesto 499 platiti 399 dolara.

Oni koji se ne odluče za pretplatu mogu se osloniti na sada za 30 posto brži transfer fajlova s kamere na smartphone, a to je prednost koju također donosi novi procesor.

Hero 10 Black ima funkciju “nivelisanje horizonta” kojom pokušava zadržati horizont u ravnoj liniji. Funkcija omogućava naginjanje kamere do 45 stepeni prije nego se “nebo počne kretati”, dok je model Hero 9 bio ograničen na 27 stepeni. Nažalost, nivelisanje horizonta nije dostupno pri snimanju na najvišim rezolucijama, ograničeno je na 4K pri 60 fps i 2,7K ili 1080 pri 120 fps.

Fotografije koje pravi kamera su također veće rezolucije koja je povećana sa 20 na 23 MP, a one koje se izvuku iz videa dostižu 19,6 MP kada se video snimi u 5K 4:3 modu, odnosno 15,8 MP kada se snima u 5,3K60 modu.

Nova generacija HyperSmooth stabilizacije se može koristiti i tokom live streaminga, ali najviši kvalitet streaminga traži pretplatu.

Većina postojećih GoPro Mod dodataka je kompatibilna s novim modelom kamere.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.