NaslovnicaZanimljivostiGoogle sada m...

Google sada može čitati i “doktorski rukopis”

Ogroman broj ljekara piše recepte za lijekove toliko nečitko da ih je prosječnoj osobi nemoguće “dešifrovati” i to je problem koji desetljećima bezuspješno pokušavaju riješiti tehnološke kompanije, međutim, jedna od njih ne odustaje.

Google je na svojoj godišnjoj konferenciji održanoj u Indiji saopćio da sarađuje s farmaceutima kako bi riješio problem “doktorskog rukopisa”. Funkcija će biti dostupna putem Google Lens tehnologije te će omogućiti korisnicima da fotografišu recept ili da uploaduju fotografiju iz galerije. Potom će uslijediti obrada fotografije, a aplikacija će detektovati i izdvojiti lijekove navedene na receptu.

“Ovo će funkcionisati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju pisanih medicinskih dokumenata tako što će uključivati farmaceute, no nikakva odluka neće biti donesena isključivo na osnovu rezultata ove tehnologije”, saopćeno je iz Googlea.

Iz kompanije nije navedeno kada će funkcija biti dostupna korisnicima, ali je istaknuto da Indija ima najveći broj korisnika Google Lens tehnologije na svijetu. Ova zemlja je glavno tržište za Google jer u njoj živi 500 miliona njenih korisnika.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.