NaslovnicaNekategorisanoGoogle pokren...

Google pokrenuo big data servis

Google je upravo lansirao svoj big data servis, Google Cloud Bigtable, koji je već bio u firminoj internoj upotrebi i pokretao brojne ključne Googleove servise, poput Gmaila, Google Analyticsa i Searcha.

Ovakav servis mogao bi se iskoristiti za pohranjivanje senzornih podataka sa IoT sistema, a njegove usluge mogle bi koristiti i telekomunukacijske kompanije, kompanije za online reklamiranje i sve ostale kompanije koje barataju velikom količinom podataka.

Iz Googlea tvrde da je Bigtable brži od svih ostalih NoSQL baza podataka.

Cjenovnik usluga ovog Googleovog servisa zavisit će od brojnih faktora u koje se, između ostalog, ubrajaju i količina online saobraćaja te prostor koji je nekoj kompaniji potreban za pohranjivanje podataka. Servis je trenutno u beti, a svi zainteresovani mogu se prijaviti za besplatno testiranje na zvaničnoj stranici Bigtablea.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.