Preporuka"Google" mora da ukloni rezultate pretrage ako su netačni

“Google” mora da ukloni rezultate pretrage ako su netačni

Kompanija “Alphabet”, koja je ogranak američkog tehnološkog giganta “Google”, mora da ukloni rezultate pretrage na internetu ukoliko korisnici mogu da dokažu da su netačni, saopšteno je danas iz Evropskog suda pravde.

Zastupnici slobode govora i pristalice zaštite privatnosti u sporu su proteklih nekoliko godina oko “prava na zaborav” na internetu, što znači da treba da budu u stanju da uklone svoje digitalne tragove sa interneta. Slučaj pred Evropskim sudom pravde je o dvojici direktora investicionih kompanija koji su od “Googlea” zatražili da ukloni rezultate pretrage kojim se povezuju njihova imena sa određenim člancima u kojima je kritikovan investicioni model grupacije.

Oni su od “Googlea” tražili da se iz rezultata pretrage uklone njihove sličice. Kompanija je odbacila njihove zahtjeve navodeći da ne znaju da li su informacije u člancima tačne ili ne.

Sud u Njemačkoj je zatražio mišljenje Evropskog suda pravde.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE