Godišnjica smrti Elizabete Kotromanić – 16.01.1387.

Elisabeta od Bosne je bila kraljica Ugarske pune 34 godine!

Kćerka bosnaksog bana Stjepana II, ugarsko-hrvatska i poljska kraljica.

Elizabeta Kotromanić, rođena 1340.godine, bila je kćerka bosanskog bana Stjepana II i poljske princeze Elizabete Pjast.

Ban Stjepan II odbio je bračnu ponudu srpskog cara Dušana, koji je želio oženiti svog sina za Elizabetu. Tada ban Stjepan II šalje Elizabetu na dvor ugarske kraljice Elizabete, majke ugarskog kralja Ludovika. Nakon smrti prve Ludovikove žene, Maragarete, kraljica Elizabeta i ban Stjepan II ugovaraju brak između Ludovika i Elizabete, jer je ban smatrao ovaj brak dobrim političkim potezom.

Brak je sklopljen 20. juna 1353. godine, međutim Elizabeta Kotromanić nikada nije okrunjena, kako je to bio običaj u Ugarskoj i Poljskoj. U braku s Ludovikom, rodila je tri kćerke, Katarina, Marija i Jadviga. Međutim prvorođena kćerka Katarina umrla je s osam godina.

Nakon smrti Ludovika, 10-to godišnja kćerka Marija je postala kraljica Ugarske, a Elizabeta je postala reganta od trenutka ustoličenja Marije pa do njene udaje.
Marija se trebala udati za Sigismunda Luksemburškog, međutim Elizabeta je smatrala da će je to koštati moći, te je raskinula zaruke Marije i Sigismunda i pokušala zaručiti kćerku za sina francuskog kralja Karla V. Sigismund je pokvari planove Elizabeti te oženio Mariju 1385. godine.
Odlaskom Sigmunda iz Ugarske godinu dana poslije, Marija je zbačena sa prijestolja u korist napuljskog kralja Karla III. Elizabeta je 7 sedmica nakon krunidbe Karla III naručila njegovo ubistvo. Iste godine Elizabeta sa Marijom odlazi u Hrvatsku, gdje su ih oteli plemići koji su htjeli osvetu kralja Karla III.

Elizabeta Kotromanić, 16. januara 1387. godine, na zahtjev Karlove udovice Margarete zadavljena je pred očima svoje kćerke i tajno sahranjena u Crkvi svetog Krševana.  

Historija.ba

Elisabeta Kotromanic je bila u isto vrijeme samohrana majka i žena-vladar koja je efikasno vladala jednim od najvećih evropskih kraljevstva tog vremena.

Nakon Elisabetine smrti nijedna žena nije vladala ugarskim kraljevstvom do Marije Terezija od Austrije (1740-1780), sto je je 400 godina kasnije.

-Elisabeta od Bosne je bila kraljica Ugarske pune 34 godine!

Elizabeta od Bosne (u engleskoj literaturi Elisabeth of Bosnia, u poljskoj Elizabeta Bosniazka) je bila kraljica vladar Mađarske i Poljske, najveceg kraljevstva Evrope.Ova bosanska princeza rođen je u 1339. kao kći bosanskog bana Stjepana II Kotromanića i poljske princeze Elizabete od Piast, iz dinastije koja je vladala Poljskom. Njen prvi rodjak je bio Tvrtko I, buduci kralj Bosne.
Kao mlada bosanska princeza boravila je takodje na ugarskom dvoru. Zaprosio ju je ugarski kralj Ludovik I. Takodje ju je zaprosio sin srpskog cara Dušana koji je trazio za miraz podrucje oko Hercegovine, ali je bosanski ban odbio tu ponudu.
Tako se Elizabeta Kotromanić udala za ugarskog kralja, ali ona ni po cemu nije bila nize loze od ugarskog kralja, jer su i on i ona podjednako poticali iz velikih familija Piast, Mecklenburga i Pomeranije.

Kraljica ELIZABETA KOTROMANIC
|
princeza/bosanska banica ELIZABETA od KUYAVIA
|
princ KASIMIR II od KUYAVIA, dinastija Piast.
|
princeza SALOME von POMMERN
|
princeza MECHTILD VON MECKLENBURG (kci princa Henrik II od Mecklenburg) (umr.1270)
|
KRISTINA af SKÅNE (Švedska princeza, dinastija Sverkersson) /(umrla 1252)
|
kralj SVERKER II od Švedske (1164-1210)
|
kralj KARL SVERKERSSON od Švedske (1130-1167)

(Historija Bosne i Hercegovine)