Godinu dana poslije: selo Grab i dalje bez puta, vode, rasvjete, ali i bez odgovora nadležnih

U Visokom ništa novo

1086
Selo Grab, isti problem i u 2015. godini

Gotovo godinu dana nakon što je ekipa naše redakcije istražila navode vezane za ovu priču i nakon što smo razgovarali sa mještanima ovog sela, koji su nam potvrdili da muku muče sa problemima koji bi trebali biti nezamislivi u 21. stoljeću, situacija u selu Grab, na rubu visočke općine se nije promijenila. I dalje mještani ovog sela brinu svoje brige sa kojima su vodili bitku 20 godina prije, a to je putna infrastruktura, koja iz godine u godinu sve više nestaje, ako se taj put koji postoji uopće može svrstati u neki normalan put, zatim vodsnadbijevanje koje je problem mnogih sela i zaseoka naše općine, a čije rješavanje općinska administracija nadaleko i naširoko obećava još od prije zadnjih lokalnih izbora, te na kraju rasvjeta koja nikada nije postojala, a vjerovatno nikada i neće, iako u ovom selu živi veliki broj djece koja se svaki dan vraćaju iz škole po noći i čiji roditelji strahuju od raznih nedaća koje ih mogu zadesiti.
Ipak i pored članka koji je naša redakcija objavila prošle godine i pored drugih apela koji su podneseni ka višim instancama, nadležnim za ovakve probleme, nikada stanovnici ovog sela nisu dobili nikakav odgovor, pa čak ni obećanje o tome šta bi moglo da se desi, da li će ikada ovi problemi za njih biti riješeni i da li će ikada moći da vode normalan život, život dostojan čovjeka u 21. stoljeću.
Naravno, uz to se postavlja pitanje i koliko su nadležni iz MZ Dobrinje učinili da bi se ovakav problem riješio, a budući da znamo da su se u proteklom periodu organizovale javne rasprave na temu Nacrt odluke o usvajanju Prostornog plana općine Visoko za period od 2014. do 2034. godine, pitanje je koliko su nadležni i iz MZ Dobrinje i iz općinske administracije vodili računa o problemima u ovom selu, te da li su im bitniji ljudi koji se bore sa problemima ili glasači koje će kupiti sitnim ustupcima.

Mi vam donosimo fotografije nepromijenjenog stanja u ovom selu te vam, još jednom, u cijelosti prenosimo tekst objavljen 19. aprila 2014. godine, a koji govori o problemima u ovom selu:

Negativna visočka realnost

Selo Grab bez puta, vode i rasvjete već 20 godina

U cilju što boljeg upoznavanja naše općine i sagledavanja stvarnog stanja na njenom području, naša redakcija je odlučila da posjeti neka od najudaljenijih naselja naše općine, kao što smo to i do sada uvijek činili. Naime, naša ekipa je jučer posjetila jedno naselje na samom obodu naše općine, na granici sa općinom Kakanj, koje je izgleda toliko udaljeno da je potpuno zaboravljeno i odsječeno od cijele općine.

Selo Dobrinje jedino je manje mjesto koje je prije rata imalo veliku važnost u željezničkom saobraćaju Bosne i Hercegovine, zbog velike pomoći pri rasterećivanju kolosijeka na kojem je veliki dio tereta i ljudstva putovao od Sarajeva prema Kaknju i Zenici. Usljed te razvijenosti i povoljne prirodne osnove za razvijanje poljoprivrede, mnogo stanovnika je naselilo ovaj prostor, koji je velikim dijelom pokriven zadovoljavajućom putnom infrastrukturom, no jedan veći zaseok nikada, do današnjeg dana nije uspio dobiti ni jedan jedini infrastrukturni projekt.

Kako su nam kazali mještani zaseoka Grab, ovaj dio Dobrinja je potpuno odsječen od ostatka naselja, ne samo zbog nešto udaljenijeg položaja nego i zbog teškog pristupa svim kućama ovog dijela, te se sve ovo vrijeme pitaju kako u 21. stoljeću negdje u modernom svijetu može postojati dio za stanovanje u kome nema uređena cesta, u kome nema ulične rasvjete, u kome nema vode. Dugi niz godina pokušavanja da se dobije neka pomoć od općine, od bivših vlasti, ostao je neuspješan do danas, pa su tako mještani sami, svojim sredstvima uređivali svoj prilaz kućama kako bi imali kakav-takav put za povezanost sa ostatkom Dobrinja.

Kako smo mogli primijetiti terenskim pregledom u većini slučajeva radi se o domaćinstvima sa starim stanovništvom i djecom školskog uzrasta, kojima je prijeko potrebno da se ovom dionicom kreću od kuće do škole ili do doktora, što dodatno otežava svim mještanima koji se međusobno pomažu. Također, nedostatak rasvjete i kanalizacione mreže za ovaj prostor dodatno pogoršava stvari ovim radišnim ljudima, koji pokušavaju da svojoj djeci stvore normalne uvjete za život.

Neki mještani su nam kazali kako je najteže u zimskom periodu, zbog specifičnosti naselja koje se nalazi na jednoj uzvisini, pa prema tome kada snijeg ili led učine put neprohodnim ostanu potpuno odsječeni od cijelog svijeta, bivajući primorani da pješače od svoje kuće do najbližeg prevoznog sredstva, što predstavlja veliku poteškoću za mnoge starije stanovnike. Da stvar bude gora, djeca koja se u noćnim satima vraćaju iz škole svojim kućama usljed nedostatka rasvjete, nerijetko budu izložena raznim traumama, o čemu opet na kraju brinu roditelji.

Gospođa Amra Babić, načelnica općine Visoko, upriličila je jednu kratku posjetu prije gotovo godinu dana, sagledavši situaciju na terenu, označavajući da će ovim mještanima pomoći, što ni do dan danas nije učinjeno, čime se nastavlja dvadesetogodišnji niz neuspjelih pokušaja da mještani Graba napokon dobiju normalno naselje sa cijelom infrastrukturom.

I tako se agonija povećava, ovo mirno naselje će i dalje morati da bije bitku sa svojim problemima, dok naša općinska vlast zanemaruje ove probleme svojih građana, ključne za život jednog živog bića.

Više fotografija pogledajte na našem Facebook portalu.

 

 

Komentari

komentara