GM isporučio 500 miliona automobila od 1908. godine

514

General Motors je danas obilježio impresivnu godišnjicu proizvodnje, od kako je kompanija 1908. godine osnovana, kupcima iz cijelog svijeta isporučeno je više od 500 miliona vozila. Niti jedan drugi proizvođač automobila ne može se pohvaliti takvim brojkama proizvodnje.

Opel je kao jedna od marki s bogatom tradicijom iz grupe GM odigrao važnu ulogu u tome. Njemački proizvođač automobila je proizveo 68 miliona vozila, većinu u svojoj glavnoj tvornici u Rüsselsheimu, gdje se odvija i proslava tog postignuća. Vjerni kupci pozvani su na večeru s upravom kompanije u historijskom ambijentu opelove garaže oldtimera. Annu Katharinu Dionysius iz Riedstadta čekalo je posebno iznenađenje tokom posjete proizvodnom pogonu: ta je dugogodišnja vozačica Opela odabrala Zafiru Tourer koju je nedavno naručila direktno s proizvodne linije. Bio je to poklon za godišnjici koju joj je uručio glavni izvršni direktor Opela, dr. Karl-Thomas Neumann. Zafira Tourer pokretana je 2-litarskim dizel agregatom koji razvija 125 kW (170 KS) i usklađen je s Euro 6 emisijskom standardom.

Dr. Neumann, prvi čovjek Opela, izjavio je: “Za mene je ova obljetnica puno više od impresivnog broja, jer 500 miliona automobila znači i jednak broj kupaca, priča i iskustava. Stoga našim kupcima kažemo ‘hvala’ 500 miliona puta zbog njihove vjernosti i povjerenja, jer nam je čast imati tako važnu ulogu u njihovim životima”.

General Motors globalno je proslavio obljetnicu 500-milionitog automobila. Istovremeno s proslavom u Rüsselsheimu kupci su bili pozvani u proizvodne pogone grupe u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Kini. Anna Katharina Dionysius, jedan je od pet kupaca širom svijeta kojima je prilikom obilježavanja ovog značajnog postignuća poklonjen novi automobil. “Tokom 2015. očekujemo da ćemo širom svijeta dnevno proizvoditi više od 1.000 automobila po satu, 24 sata na dan”, rekla je Mary Barra, CEO GM-a. “Ukupno je to volumen od 10 miliona vozila, najviše u našoj povijesti. Ovu uistinu impozantnu brojku gledam kao 10 miliona prilika da još jednom potvrdimo kakva smo kompanija i kažemo hvala našim kupcima”, dodala je Mary Barra.

Marry Barra je nastavila s podsjetnikom na sve tehnološke inovacije koje su promijenile svijet autoindustrije, a koje je upravo GM prvi počeo ugrađivati u svoje automobile. Među njima su: prvi V8 motor, prvi automatski mjenjač, prve Crash test lutke i prvi zračni jastuci u serijskom automobilu. Opel je automobile počeo proizvoditi 1899., a GM-ovoj grupi pripada od 1929. godine. Mnogi značajni događaji obilježavaju ovo zajedničko putovanje, kao što su legendarni automobili Kadett, Rekord, GT, Manta i Kapitän. Cijelo se to vrijeme Opel isticao svojim tehničkim inovacijama koje su kupcima nudile veliku upotrebnu korist i prednosti. Tako je npr. 1989. proizvođač automobila iz Rüsselsheima, bio prva marka koja je standardno opremila svoja vozila sa katalizatorima.

Vodeće načelo, učinimo tehnologije koje su inače dostupne samo u luksuznim automobilima dostupnima svima, ostao je do danas temelj filozofije marke, napominju u Rüsselsheimu. U skladu s tom tradicijom stiže još jedna zvijezda: Opel OnStar – lična usluga i pomoćnik za mobilnost postat će dostupan ove godine i pretvoriti vozilo u mobilnu internetsku mrežnu tačku.

Dr. Karl-Thomas Neumann: “Svake godine Opel proda više od milion automobila, a budući da smo usred naše ofenzive modela i motora, bilježimo stalan trend porasta. Vrhunac ove godine predstavljanje je nove Astre. Obećavam vam i u ime naših 35.000 zaposlenika da će taj automobil još jednom oduševiti kupce i pribaviti marki još puno obožavatelja”.

 

Komentari

komentara