NaslovnicaPreporukaGledatelji po...

Gledatelji popularnog kviza “Jeopardy” razočarani zbog netačne i uvredljive tvrdnje

Popularni američki kviz “Jeopardy”, koji se emitira na NBC televiziji, u ponedjeljak je naišao na oštre reakcije publike zbog jednog obrazloženja odgovora.

Kviz “Jeopardy” kreirao je Merv Griffin, a prikazuje se od 1964. godine. U kvizu se takmičarima nude natuknice općeg znanja u obliku odgovora i oni moraju dati pitanja.

Naime, voditeljica Savannah Guthire u kategoriji Plain-named Maladies, pročitala je odgovor Sindrom posturalne ortostatske tahikardije, dodavši da je poznat i kao Grinchov sindrom, jer je ovaj organ premalen. Tačan odgovor odnosno pitanje koji su takmičari trebali ponuditi je “Šta je srce?”.

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije, poznat i kao POTS, myheart.net definira kao stanje koje utječe na protok krvi kroz tijelo, uzrokujući vrtoglavicu pri stajanju. Javlja se uglavnom kod mlađih žena, a također uključuje povišeni puls, ekstremni umor i vrtoglavicu kao druge uobičajene simptome. Porast dijagnoze POTS-a zabilježen je kod pacijenata koji su također imali Covid-19.

Međutim, upotreba pojma “Grinch sindrom” netačna je, kao i povezivanje s malim srcem, koje nije povezano s POTS-om što je uvrijedilo pojedine gledatelje.

“‘Jeopardy’ ovo je sramotno. Imam POTS i tužan sam što ste pribjegli ovome. Kako nisko. Mogao bih dodati samo da je to netačno”, napisao je jedan od razorčaranih gledatelja.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.