NaslovnicaLokalne TemeGlavni imam Č...

Glavni imam Čakalović za Visoko.co.ba: Večeras obilježavamo Lejletul-kadr, noć vrijedniju od 1.000 mjeseci

Muslimani u Visokom i svijetu večeras dočekuju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr.

U razgovoru za Visoko.co.ba Midhat efendija Čakalović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Visokom, kaže da je “27. noć ramazana, prema mišljenju većine islamskih učenjaka, najvrijednija blagoslovljena noć u godini, za koju Allah Uzvišeni kaže da je bolja od 1.000 mjeseci u kojima nje nema”.

“U njoj je započela objava Kur'ana, koji je posljednja Božija objava koju je Uzvišeni Stvoritelj slao čovječanstvu kroz ljudsku povijest. Muhamed a.s. je u toj noći prvi put čuo meleka Džibrila u pećini Hira i u naredne 23. godine je, do kraja života, na različite načine i u različitim situacijama, primao Objavu”, dodao je efendija Čakalović.

Na naš upit kako će Medžlis islamske zajednice u Visokom obilježiti ovu noć, efendija Čakalović nam je rekao da, zbog pandemije i ograničenog boravka, nisu bili u prilici organizovati nekoliko manifestacija koje su bile planirane u 27. noći, Lejletul-kadr.

“Pošto nije bilo moguće okupljanje, organizovali smo hafize Visokog koji su trenutno u našem gradu. Svaki od devet hafiza će proučiti po jedan odlomak iz Kur'ana, a na kraju ćemo završiti dovom Uzvišenom Stvoritelju, koju će proučiti hafiz dr. Safvet Halilović, kao zahvalu za sve što nam je dao na ovom svijetu, a posebno Objavu – Kur'an. Molimo Ga i da nam ovo iskušenje pandemije ne bude iskušenje koje nismo u stanju izdržati, jer je Allah Uzvišeni rekao da vjernike neće iskušavati onim što ne mogu izdržati”, zaključio je Midhat efendija Čakalović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Visokom.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.