NaslovnicaLokalne TemeGimnazijalci ...

Gimnazijalci iz Visokog učestvovali na Ljetnoj školi demokratije u Brčkom

Da škola može biti zabavna, čak i u periodu ljetnog raspusta, uvjerili su se učenici trećih razreda (novoopečeni maturanti) Gimnazije Visoko. Oni su u pratnji profesora Ismeta Suljića učestvovali na Civitasovoj Ljetnoj školi demokratije u Brčkom od 15. do 19. augusta.

Značaj ovog kampa se ogleda u činjenici da su na kampu učestvovali učenici iz cijele Bosne i Hercegovine. Ono što je prethodilo pozivu za učešće na ovaj kamp je drugo mjesto iz Projekta građanin iz predmeta Demokratija i ljudska prava na kojem su učenici 3A razreda osvojili drugo mjesto na nivou Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj ovog kampa bio je povezati mlade ljude iz cijele BiH, pomoći im da ovladaju znanjima o demokratiji, ljudskim pravima i interkulturalizmu. Kroz program kampa učesnici su razvili znanja i vještine koje su im potrebne za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka na nivou škole i zajednice. Edukativni program činile su radionice za učenike i nastavnike o temi obrazovanja za mir i održivog razvoja, radne vježbe i praktični rad te sportsko-zabavni program.

Učenica Nedžla Čabaravdić podijelila je svoje iskustvo sa Novinarskom sekcijom:

“Izuzetno mi je drago što sam bila izabrana kao predstavnica svog razreda te što sam imala priliku biti među odličnom ekipom, ali prije svega svojim bliskim prijateljima. Aktivnosti su bile raznolike i smatram da organizacija ima puni potencijal da kvalitet svog programa vremenom podigne na još viši nivo. Pored svih aktivnosti imali smo priliku da upoznamo profesore i naše vršnjake iz raznih gradova Bosne i Hercegovine, tako da su se sklopila nova prijateljstva, a i učvrstila stara. Presretna sam što smo se na ovaj način međusobno zbližili kao prijatelji iz razreda, a profesoru Ismetu se i ovim putem zahvaljujemo jer nas je hrabrio sve vrijeme. Ovaj kamp ću definitivno pamtiti po divnom druženju i suzama od konstantnog smijanja, ali i mokrim majicama zbog visokih ljetnih temperatura. Mislim da je ovo iskustvo koje će nam svima ostati urezano u sjećanje i kojeg ćemo se rado svi zajedno prisjećati. Kao maturant mogu slobodno reći da je ovo itekako bila dobra priprema za nadolazeću ekskurziju.”

Vrijedi istaći da je ovo bio 20. jubilarni ljetni kamp u Brčkom, te nas to posebno čini ponosnim što smo i mi bili sudionici ovog jubileja.

Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko/Nedžla Čolo

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.