NaslovnicaLokalne TemeGimnazija "Vi...

Gimnazija “Visoko” učestvovala na regionalnoj konferenciji

Visočka Gimnazija bile je učesnik regionalne konferencije “Zdravi stilovi života kroz rodnu ravnopravnost” koju je organizovala CARE International organizacija u saradnji sa predstavnicima partnerskih organizacija UR OSVIT Niš (Srbija), UG OTAHARIN Bijeljina (BiH) i Udruženje Centar za romske inicijative Nikšić iz Crne Gore, kao jednu od završnih aktivnosti treće faze projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III”, finansiranu od strane Austrijske razvojne kooperacije (ADC).

Konferencija u Bijeljini, 10. i 11. 11. 2021. godine, bila je mjesto gdje su predstavnici institucija i udruženja imali priliku prezentirati primjere dobre prakse i iskustva stečena u radu. Kroz diskusiju je, zajednički, promovisana rodna ravnopravnost, zdrav, nenasilan način života i jednako uključenje romske i sve ostale djece u proces odgoja i obrazovanja, sa posebnim akcentom na djevojčice. Diskutovano je o promjenama koje su nastale kao proces primjene ovog projekta u školi, te načinima na koji se mogu iskoristiti stečena znanja, vještine i projektnu metodologiju rada.

Treća faza projekta se provodila se na regionalnom nivou: Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, a u BiH dio projektih aktivnosti u Gimnaziji “Visoko” u 2019. godini tokom koje je fokus bio na primjeni CARE-ova dva inovativna pristupa, jedan je bio isključivo fokusiran na izgradnju vještina mladih kroz usvajanje zdravih stilova života (y) metodologija i drugi pristup Community Score Card.

Realizacija ovih aktivnosti u visočkoj školi odvijala se kroz edukativne radionice u saradnji sa Udruženjem građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” i Udruženjem “Damar omladine” Visoko, a čiji je rad pratila pedagogica škole. Za vrijeme COVID pandemije realizacija aktivnosti odvijala se online u saradnji sa udruženjem OTAHARIN Bijeljina i Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja Visoko u kojoj je učestvovalo preko 70 učenika prvog i drugog razreda.

Pedagogica Gimnazije “Visoko” Sanita Nukić istakla je uspješnu saradnju naše škole sa međunarodnim organizacijama – CARE Innternational Balkans, World Vision BiH ZDK, Arigatou International Foundation GNGC, CPCD, TPO Fondacija, ROMA Education Fund, te lokalnim udruženjima – Udruženjem građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” Visoko, UŽ “Mozaik” Visoko, “Mladi volonteri” Visoko, “Damar omladine” Visoko, Fondacija Muharem Berbić Visoko, Centar za razvoj neformalnog obrazovanja Visoko, “Romalen” Kakanj, Euro-Rom Tuzla i “Otaharin” Bijeljina.

Cilj saradnje je jačanje učeničkog samopouzdanja kroz humanitarni i volonterski rad, razvoj zdravih stilova života, osnaživanje učenika za školovanje u Gimnaziji – projekat podrške učenicima osmih/devetih razreda osnovne škole bez obzira na poteškoće i različitosti, osnaživanje i razvijanje životnih vještina i kompetencija kroz četverogodišnje obrazovanje u Gimnaziji.

Prezentirani su mnogobrojni projekti realizovani u Gimnaziji a koji su doprinijeli neformalnom obrazovanju i razvoju životnih vještina, samopouzdanja, asertivnosti, empatičnosti, uspješne komunikacije, nenasilnog rješavanja konflikata, podrške i jačanju mentalnog zdravlja.

Kao elemenat na koji smo ponosni kao institucija, pedagogica je izdvojila motiviranje učenika za nastavak školovanja, te da su mnogi bivši gimnazijalci koji su učestovali u projektnim radionicama, danas heroji ove priče, tj. da oni danas planiraju, organiziraju i realiziraju slične projekte podrške učenicima.

Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.