SvijetBliski istokGereralni direktor WHO-a: Djeca umiru od gladi na sjeveru Pojasa Gaze

Gereralni direktor WHO-a: Djeca umiru od gladi na sjeveru Pojasa Gaze

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je zabrinutost zbog “užasne“ situacije u Pojasu Gaze, rekavši da djeca u sjevernom dijelu Pojasa umiru od gladi.

“Ozbiljni nivoi pothranjenosti, djeca koja umiru od gladi, ozbiljne nestašice goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade“, napisao je Ghebreyesus na društvenoj mreži X.

On je to objavio nakon posjete delegacije WHO-a bolnicama Al-Awdi i Kamal Adwan na sjeveru Pojasa Gaze.

“Situacija u bolnici Al-Awda je posebno užasna, jer je jedna od zgrada uništena. Bolnica Kamal Adwan je jedina pedijatrijska bolnica na sjeveru Gaze, i preplavljena je pacijentima“, naveo je on.

Ghebreyesus je rekao da je nedostatak hrane rezultirao smrću najmanje desetoro djece u ovim bolnicama, dodajući da nedostatak struje također predstavlja ozbiljnu prijetnju njezi pacijenata, posebno u kritičnim područjima kao što su odjel intenzivne njege i odjel za novorođenčad.

“Apelujemo na Izrael da osigura da humanitarna pomoć može biti isporučena bezbjedno i redovno. Civilima, posebno djeci i zdravstvenom osoblju, odmah je potrebna veća pomoć. Ključni lijek koji je svim ovim pacijentima potreban je mir. Prekid vatre“, poručio je šef WHO-a.

federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE