PreporukaGenska mutacija koja povećava rizik od raka dojke i jajnika povezana s...

Genska mutacija koja povećava rizik od raka dojke i jajnika povezana s škotskim Orkney otocima

Istraživanje sa škotskih univerziteta pokazalo je da mutirani geni najvjerovatnije potiču od osnivača naselja sa škotskog ostrva Orkney prije najmanje 250 godina.

Mutacija gena koja povećava rizik od raka dojke i jajnika povezana je s ljudima s Orkneyskim porijeklom.

Naučnici sa univerziteta u Aberdeenu i Edinburgu otkrili su da jedna od 100 osoba sa bakama i djedovima sa ostrva kod sjeveroistočne obale Škotske ima mutaciju gena BRCA1.

Vjerovatno je da je varijanta gena došla od jednog od osnivača Westraya – jednog od ostrva u skupini Orkney na kojem živi manje od 600 ljudi – prije najmanje 250 godina, pokazalo je istraživanje.

Mutacija gena je u više navrata uočena kod žena sa Orkneyja koje imaju karcinom, od kojih većina može pratiti svoje porodično porijeklo do malog ostrva Westray.

Kao rezultat nalaza, u toku je planiranje da se ponudi besplatno testiranje za varijantu gena svima koji žive na škotskim ostrvima s bakom i djedom rođenim u Westrayu, bez obzira na njihovu porodičnu historiju bolesti.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE