NaslovnicaBiHGeneralni dir...

Generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović: BHRT je pred kolapsom

Radi nastavljanja trenda katastrofalnog pada u naplati RTV takse u ovoj godini i neprebacivanja sredstava koje putem inkaso službi naplate RTRS i RTV FBiH, BHRT nije u mogućnosti izmirivati svoje poreske i druge obaveze prema državi i drugim dobavljačima.

 

“Zbog toga smo dobili zvaničnu obavijest da će, ukoliko u narednih desetak dana ne platimo obaveze u iznosu od skoro milion KM, naš račun biti blokiran. Ukoliko se to desi, BHRT će doživjeti kolaps koji će se odraziti i na RTV FBiH kojoj BHRT pruža usluge produkcije”, kazao je danas generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović članovima Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici članovi Komisije razmatrali su i usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a, Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja BHRT-a za prošlu godinu te Finansijski plan BHRT-a i plan programa za 2015. godinu.

Predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije s teškoćama s kojima se ovaj RTV servis suočava budući da se bilježi konstantan pad naplate RTV takse, a značajan je gubitak i po osnovu martketinga. Bez obzira na to, Gotovuša tvrdi da je ovaj servis ispoštovao sve propisane kvote emitiranja informativnog, kulturnog, obrazovnog i zabavnog programa, a kao dobre stvari koje su realizirane u prošloj godini naveo je prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo u poplavama, Svjetsko prvenstvo u Brazilu te Olimpijske igre u Sočiju.

Član Komisije Nikola Lovrinović (HDZBiH) istaknuo je da ovaj emiter ima manjka priča o životu Hrvata u BiH, a govoreći o nacionalnoj strukturi zaposlenih kazao je da bi osnivač tog emitera mogao biti Klub Bošnjaka u Domu naroda PSBiH.

Na njegovu opasku reagirao je član Komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) kazavši da to nije istina te je dodao da ovaj emiter s izuzetno smanjenim prilivom sredstava čini maksimalno nazivajući uposlenike ovog emitera “čarobnjacima”.

S njim se saglasila i članica Komisije Hanka Vajzović (DF) i Fehim Škaljić (SBB), a Vajzović je dodala da zahtjev Lovrinovića za osnivanje javnog servisa na hrvatskom jeziku nije legitiman, ali je kazala i da svako može imati primjedbu na program koji se emitira.

Gotovuša je kazao da BHRT vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti svih naroda, ali je napomenuo da kada se globalno pogleda izgleda da ima najviše Bošnjaka, ali to je zato što je njih najviše u operativnom sektoru dok ih je manje u odnosu na druge na rukovodnim pozicijama.

Član Komisije Jovan Vukovljak (DNS) podvukao je da je BHRT u prošloj godini poslovao s gubitkom od oko 705.000 KM, ocjenjujući da se mnogo novca čak 51 posto izdvaja za bruto plaće zaposlenih te je kazao da bi trebalo razmisliti i o smanjenju uposlenih.

Na sjednici je rečeno da je potrebno uraditi temeljnu rekonstrukciju finansiranja RTV servisa te donijeti novi zakon o RTV sistemu, a istaknuto je da je trenutno proces digitalizacije u zastoju također zbog manjka priliva sredstava.

Na kraju je s tri glasa “za”, jednim protiv i dva suzdržana glasa prihvaćen prošlogodišnji Izvještaj o radu BHRT-a te k znanju primljen program rada za ovu godinu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.