Ganić: Vlada ZDK-a odobrila dodatnih 1,6 miliona KM za Kantonalnu bolnicu Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj je sjednici donijela odluku o odobravanju dodatnih finansijskih sredstava Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) – kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice kantonalni premijer Mirza Ganić.

Zenička će bolnica ta sredstva upotrijebiti za nabavku opreme za nastavak borbe protiv pandemije koronavirusa.

-Ranije smo odobrili sredstva za kupovinu zaštitne opreme, a danas smo odobrili dodatnih 1.655.000 KM za tačno specificiranu medicinsku opremu i krenuli smo u realizaciju nabavke te opreme – kazao je premijer Ganić.

On je napomenuo kako su ranije odobrili 400.000 KM te ih direktno usmjerili bolnici za nabavku zaštitne opreme, dok će tranša od 1.655.000 KM biti utrošena za nabavku respiratora i drugih sredstava.

-Druga današnja odluka je da se odobri 300.000 KM za nabavku prehrambenih paketa za borce koji imaju do 57 godina a nezaposleni su – kazao je Ganić, koji je najavio da će za takve borce, kroz najavljeni rebalans budžeta, iznaći načina da im se pomogne i finansijski.

Kako je rekao, Vlada ZDK-a ranije je donijela zaključak za rebalans budžeta. Ovo će biti prvi rebalans budžeta, jer evidentno je da će punjenje budžeta biti manje nego je planirano pa će, kazao je, biti još rebalansa.

Dodatna sredstva bit će usmjerena i za privredu, poljoprivredu, nabavku opreme za civilnu zaštitu, domove zdravlja, koji su, kako je kazao, trenutno najbitniji i prva su brana u borbi protiv koronavirusa.

Kantonalni štab civilne zaštite, kako je istakao načelnik tog štaba i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić, svojim naredbama pokušava relaksirati situaciju u provedbi naredbi kriznih štabova, “koje nekada nije jednostavno provesti na terenu“, a sve s ciljem da odgovore na ova aktuelna pitanja“.

Lokalnim zajednicama naloženo je da pripreme alternativni smještaj za eventualno zaražene koronavirusom.

-Neke su lokalne zajednice već pripremile, a druge pripremaju taj smještaj. Od nas su tražile pomoć u krevetima, a mi smo od Oružanih snaga, preko Ministarstva sigurnosti BiH, tražili da nam ustupe krevete i deke – kazao je Aličić, koji je dodao kako vjeruje da će im zahtjev biti usvojen.

Opća bolnica Tešanj i KBZ, najavio je, uskoro bi trebale imati osposobljene laboratorije za testiranja na koronavirus.

Aličić je dodao kako su dobili zahtjev predsjednika Saveza udruženja penzionera ZDK Mustafe Trakića, koji je tražio da se nekim njihovim članovima omogući da se određenim danima mogu kretati kako bi bili na usluzi svojim članovima.

-Danas bismo trebali i zvanično dobiti taj zahtjev koji je, po meni, sasvim opravdan. Vjerovatno ćemo danas na 6. sjednici KŠCZ, i donijeti jednu takvu odluku – najavio je Aličić.