NaslovnicaZDKPolitikaGalijašević: ...

Galijašević: SDA i HDZ će formirati većinu u ZDK

SDA i HDZ BiH u ovom momentu nemaju većinu u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), ali smo na putu da je formiramo, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik KO SDA Miralem Galijašević, koji je i aktuelni premijer ZDK.

Na pitanje ko su potencijalni partneri dviju stranaka za formiranje Vlade ZDK, naš sagovornik je poručio kako to trenutno ne može otkriti “zbog partnera sa kojima slijede razgovori”.

“Mi želimo da na ozbiljan i programski način formiramo većinu”, dodao je on.

Suprotno ranijim tvrdnjama aktuelne vladajuće koalicije u ZDK, predvođene Bh. blokom, kako je Mehmed Bradarić, kandidat SDP-a BiH za mandatara Vlade, dobio podršku 21 poslanika u kantonalnoj Skupštini, Galijašević tvrdi da ova strana nema većinu.

“Mogu imati potpisa koliko hoće, ali to ne znači većinu”, dodao je on.

Uprkos odluci SBB-a, koji ima tri poslanika u Skupštini, da ne učestvuje u formiranju vlasti, vladajuća koalicija ima natpolovičnu većinu od tačno 18 mandata, koliko je i potrebno, za sastav Vlade ZDK. No, Galijašević ne smatra da je to realna situacija.

“Ako su oni stalno imali 21, odnosno 18 poslanika, zašto to nisu uradili? Nisu se trebali mučiti i natjerati SBB da izađe iz procesa. Dakle, oni tvrde da imaju većinu, a u stvari je nemaju. To prikrivaju finom pričom o potpisima, ali njih niko nije vidio. U narednim danima pokazaće se da nisu imali većinu i da je to bila prazna, odnosno šuplja priča”, istakao je predsjednik KO SDA ZDK.

Osvrćući se na tvrdnju potpredsjednika Nezavisnog bloka Fuada Kasumovića, koji je u izjavi za Vijesti.ba kazao da će nova Vlada ZDK biti formirana 31. januara, Galijašević je poručio kako ne bi špekulisao o tome terminu.

“To su njihovi rokovi koje već probijaju. To je njihova priča da će formirati Vladu za mjesec, da uvode nove principe, da neće povećavati upravu i slično. SDA je od početka nudila široku i jaku koaliciju, ali smo partnere dobili samo u HDZ-u BiH. Razgovarali smo i sa svim drugim strankama, ali su se one ponašale na način da ne žele saradnju sa SDA. To je bila osnovna odrednica njihovog djelovanja. Krenuli su sa puno entuzijazma i pričama o programima, no sve je zapelo oko pozicija i podjeli vlasti”, naglasio je Galijašević.

Kako je istakao, kada SDA i HDZ BiH formiraju većinu u ZDK, saopštiće i datum formiranja kantonalne Vlade.

Visoko.co.ba/Direktno.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.