Galijašević: Ponovo ću se kandidovati za predsjednika SDA ZDK

Stranka demokratske akcije BiH održat će 14. septembra Kongres na kojem će se birati novo rukovodstvo, a do kraja godine izbori će biti provedeni u općinskim i kantonalnim organizacijama. O predstojećem Kongresu, ali i radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, značajnim projektima, kao i funkcionisanju parlamentarne većine u ovom kantonu razgovarali smo s federalnim poslanikom i predsjednikom KO SDA ZDK, bivšim kantonalnim premijerom, Miralemom Galijaševićem.

NR: Je li SDA u ZDK završila svoj dio obaveza u okviru priprema za Kongres? Kakva su vaša očekivanja?

GALIJAŠEVIĆ: Novi Statut SDA je donio određene promjene. Predviđeno je da se iz općinskih i kantonalnih organizacija dostave prijedlozi za predsjednika Stranke, kao i prijedlozi za potpredsjednike te članove Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Etičkog odbora. Mi smo ispoštovali svoju obavezu tako da su kantonalna organizacija i sve općinske organizacije dostavile prijedloge kandidata. Bio je obuhvaćen veliki broj predlagača, a predlaganje i izbor kandidata su izvršeni u demokratskoj atmosferi. Mi smo praktično završili svoj dio posla. Očekujem da će Kongres proteći u demokratskom duhu kako i priliči najsnažnijoj političkoj stranci u BiH, a u prilog tome govori podatak da će Kongresu prisustvovati preko 1.300 delegata koji imaju pravo glasa. Baza koja odlučuje o novom rukovodstvu je povećana, a time je pokazana maksimalna demokratičnost u stranci.

Najuspješniji kantonalni odbor

NR: Hoćete li se ponovo kandidovati za predsjednika SDA u ZDK?

GALIJAŠEVIĆ: Odlučio sam da se ponovo kandidujem za predsjednika KO SDA ZDK, želeći da se poslije premijerske dužnosti i vođenja stranke u protekle četiri godine, a danas kao federalni poslanik, posvetim radu u stranci i da kroz političko djelovanje nastavimo realizaciju projekata koji su bili dio izbornog programa “101 projekt za jak ZDK” s kojim smo izašli na prethodne parlamentarne izbore. Ti projekti su integrisani u program rada Vlade ZDK. Smatram da na ovom nivou mogu najviše doprinijeti, a time se stvara prostor da pored Šefika Džaferovića iz našeg kantona plasiramo i druge kadrove koji će dostojno predstavljati Zeničko-dobojski kanton na višim nivoima u BiH. Priznanje za rad odaje nam i predsjednik Bakir Izetbegović, a naši rezultati pokazuju da smo najuspješnija kantonalna organizacija SDA u BiH. Podsjetiću vas da je na Općim izborima 2018 naš kandidat Šefik Džaferović izabran za člana Predsjedništva BiH, da imamo dva državna, šest federalnih zastupnika, jedanaest poslanika u Skupštini ZDK te da ponovo predvodimo kantonalnu Vladu i upravljamo političkim procesima, kao jedina kantonalna organizacija SDA koja je to uspjela nakon prošlogodišnjih izbora. Kadrovskim jačanjem na višim nivoima želimo da osnažimo naš uticaj iz ZDK-a, a za dobrobit svih naših građana.

Deblokada projekata u KBZ-u

NR: Kako ocjenjujete rad Vlade ZDK?

GALIJAŠEVIĆ: Prošlo je 100 dana rada Vlade i ja sam zadovoljan radom Vlade. Posebno sam ponosan što smo jedina kantonalna organizacija SDA koja je uspjela da sastavi Vladu, a koju predvodi premijer Mirza Ganić. Smatram da je Vlada svojim radom u proteklom periodu opravdala povjerenje koje smo joj dali i da je posvećena stvaranju stabilnog ambijenta koji će omogućiti ostvarenje boljih rezultata u sferi ekonomije, socijalne zaštite, boračkih pitanja i zdravstvene zaštite. Želim da naglasim da smo posebno posvećeni realizaciji generacijskog projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice u Zenici, koji je vrijedan 11 miliona eura, kao i projekta Interventne kardiologije vrijednog 7,5 miliona KM. Očekujem da vrlo brzo započne realizacija navedenih projekata jer su se usvajanjem Prostornog plana grada Zenice stvorili uslovi da Gradska uprava Zenice izda potrebne dokumente i dozvole za njihovu realizaciju.

Također, zainteresovani smo i za ostale projekte iz programa “101 projekt za jak ZDK”, a to su projekti putne infrastrukture, kao što su putni pravci Čajdraš-Ovnak i Bolnica-Babino na području Zenice, kao i ostali projektni putne infrastrukture u općinama Breza, Visoko, Zavidovići, te brojni projekti vodosnabdijevanja širom ZDK-a. Očekujem da se ubrza realizacija ovih projekata.

Odnosi koalicionih partnera zasad korektni

NR: Kako funkcioniše koalicija u ZDK i jesu li tačni navodi o mogućoj novoj koaliciji?

GALIJAŠEVIĆ: Kao što znate, trenutno koaliciju u ZDK čine SDA sa 12 zastupnika, HDZ BiH sa tri zastupnika, A-SDA sa dva, jedan zastupnik SbiH i jedan nezavisni zastupnik. Rad Vlade i Skupštine oslikava koalicione odnose. Smatram da su koalicioni odnosi zasad korektni, da se stvari odvijaju po planu i da SDA kao najjača politička stranka uspješno predvodi političke procese u ovom kantonu, a eventualno o novoj koaliciji će odlučiti organi Stranke.

NAŠA RIJEČ