Galijašević: Do sada smo odlično sarađivali s HDZ-om, o koalicijama odlučuje vrh stranke

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je zadovoljan rezultatima stranke te je dodao da će ovi izbori, kao i raniji potezi, pomoći u reorganizaciji stranke i njenih ciljeva.

Na početku razgovora Galijašević je kazao da je zadovoljan što je Šefik Džaferović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i što je iz Zeničko-dobojskog kantona koji je najviše doprinio njegovoj pobjedi.

Zadovoljan je i rezultatima koje je SDA ostvarila na drugim nivoima vlasti te je dodao da uveliko bježe konkurentima.

“Zadovoljni smo i očekujemo da se dva ili tri kandidata iz ZDK plasiraju u Parlament, a i u Federalnom parlamentu očekujemo tri kandidata iz pete izborne jedinice i dva kandidata iz šeste. Najvažnije je da ostajemo pobjednici u ZDK i da ž u Skupštini ZDK imamo svoje predstavnike”, kazao je Galijašević.

Dodao je kako je iza SDA jedan težak period tokom kojeg su brojni članovi unosili nemir u stranci, nakon čega su izašli ili su izbačeni, a potom su osnovali nove stranke.

“Samo tri mjeseca prije izbora čistkom smo pokazali da nas ni ovakvi udari ne mogu baciti na koljena. Opstali smo i prije četiri godine kada su mnogi radili reorganizaciju i kada su padali, a mi smo sada još napredovali. Pokazali smo glasačima da smo spremni na sve. U ZDK smo podmladili našu ekipu, imamo kandidate koji imaju doktorske i magistarske diplome, a imaju manje od 30 godina. Oslobodili smo se onih koji nisu zaslužili našu pažnju”, dodao je Galijašević.

Istakao je kako je ovo bila najprljavija predizborna kampanja protivnika SDA koji su, kako kaže, koristili najgnusnije načine promocije, od govora mržnje na skupovima i medijskim istupima protiv SDA do medijske blokade. O koalicijama je još uvijek rano govoriti.

“Mi smo vlada koja je izdržala ispit provjere i nastavit ćemo gdje smo stali. Naši razgovori o koalicijama prvenstveno polaze u centrali pa se prenose na niže nivoe vlasti. Do sada je naša koalicija s HDZ-om u Zeničko-dobojskom kantonu funkcionisala odlično, ali još uvijek nemamo smjernice naše vertikale. Izvjesno je da nam treba partner, to je tradicionalno HDZ, ali onda ćemo vidjeti i druge stranke, zavisno ko bude na vrhu”, pojasnio je Galijašević.

Istakao je kako su svjesni broja glasova i rezultata drugih stranaka te da se nada boljim rezultatima i radu s obzirom na to da su očistili stranku od nepoželjnih osoba. U maju naredne godine bit će održan i kongres gdje će se vidjeti ko je šta uradio, a izbori su za njih kontrolna tačka kada će povući određene poteze s ciljem poboljšanja ambijenta.

Na pitanje hoće li ostati na funkciji prvog čovjeka Zeničko-dobojskog kantona, Galijašević je kazao da će o tome odlučiti vrh stranke.

“Satisfakcija mi je da imam najveći broj glasova u stranci za Parlament Federacije BiH i to je samo pokazatelj da sam uspio u svom radu kao premijer. Radio sam u vladi, a hoću li ostati premijer ili ću ići u Federalni parlament, još nismo odlučili. Kada se konsultujem s centralom, vidjet ćemo gdje ću biti potrebniji, ali vjerujem da će kadar ZDK pronaći svoja mjesta nakon potvrde glasova”, zaključio je Galijašević u razgovoru za Klix.ba.

 

Klix