Galerija ˝MI RITMO˝: Otvorena izložba ˝Mobili˝ Alena Džinde

Tuzlaci su sinoć u Galeriji “MI RITMO” imali priliku da prisustvuju šestoj samostalnoj izložbi pod nazivom “Mobili”, autora Alena Džinde. 

Mobili su zapravo pokretne skulpture, odnosno umjetničke instalacije, koje najčešće pokreće strujanje vazduha u prostoru. Autorove skulpture su linijski istanjene mase, pa zapravopredstavljaju prostorne crteže. Tematski su vezane za anatomsko figuralne forme, a utemeljene su na ideji da se crtežom, koji je u svojoj najdubljoj osnovi vezan za plohu, uđe u trodimenzionalni prostor skulpture. Tako umjetnikovi prostorni crteži dobivaju treću dimenziju koja im na papiru nedostaje. Upravo ta mogućnost da crtež možemo sagledati sa svih strana, dozvoljavanam da sagledamo svo bogatstvo vizuelne i optičke igre linije, forme i pokreta.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Jasno je da umjetnik inspiraciju nalazi u pokretu koji simboliziraživot, a ostvaruje ga kroz plesno baletne, kao i druge scene koje naglašavaju kretanje. Njegova djela također su prepoznatljivapo lakoći i gracioznosti, kako u tematskom i tehničkom, tako i u materijanom smislu.

Alen Džindo je akademski kipar. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Od 2007. godine član je Udruženja likovnihumjetnika BiH. Izlagao je na više kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i namnogobrojnim internacionalnim likovnim kolonijama. Njegova djela se nalaze u muzejskim i privatnim zbirkama širom BiH, alii inostranstvu. Za svoj umjetnički i pedagoški rad dobio jemnoga priznanja i nagrade.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

E.B.

(tuzlarije.net)