“Gadna zvijezda” iznenadila Nasu

NaSt1 otkriven je pre više od 50 godina, a nedavno je iznenadio astronome.

827
Prije više od 50 godina Džejson Nasau i Čarls Stivenson otkrili su NaSt1 i klasificirali ga kao Volf-Rajet zvijezdu, a pedeset godina kasnije NaSt1 iznenađuje astronome koji su mu dali nadimak “Nasty 1” (Gadan 1’).

Volf-Rajet zvijezda je vrsta zvijezde koja se brzo razvija i dosta je veća od našeg Sunca.

Nasin Habl teleskop otkrio je da je ova Volf-Rajet zvijezda prilično jedinstvena. Ponašanje poput njenog nikad nije viđeno u našoj galaksiji, tvrdi Nasa.

Astronomi su očekivali da će prilikom posmatranja zvijezde vidjeti identične “režnjeve” gasa koji izlaze iz suprotnih strana. To vide kada posmatraju Eta Karinae, još jednu zvijezdu Volf-Rajet. Umjesto toga astronome je pozdravio disk od gasa koji je kružio oko zvijezde.

Astronomi misle da je nevidljiva zvijezda pratilica uzela nekoliko kosmičkih “zalogaja” od NaSt1.

“Bili smo jako uzbuđeni kada smo vidjeli tu strukturu poput diska jer to može biti dokaz da se Volf-Rajet zvijezda formirala iz binarne interakcije”, rekao je voditelj istraživanja Džon Mauerhan sa Univerziteta u Berkliju.

Objasnio je da u galaksiji postoji vrlo malo primjera tog procesa dok traje jer je ta faza kratkotrajna.

Prema trenutnim procjenama gasoviti disk star je samo nekoliko hiljada godina, a mogao bi biti blizu – oko 3000 svjetlosnih godina od Zemlje.

(b92.net)

Komentari

komentara