NaslovnicaSportFudbaleri u Š...

Fudbaleri u Španiji počinju testiranje na koronavirus

Fudbaleri u Španiji trebali bi ove sedmice proći liječnička testiranja na koronavirus pa u petak ili idući ponedjeljak početi s individualnim treniranjem u svojim klupskim centrima.

Španskii državni ured za sport (CSD) dopustio je od ove sedmice individualno treniranje nakon što su igrači 50 dana zatvoreni u svojim stanovima i kućama gdje vježbaju. Od subote smiju sat vremena trčati na ulici kao i preostalih 47 miliona stanovnika. No da bi mogli izaći na travnjake moraju ispuniti zdravstvene kriterije uključujući testiranje na koronavirus.

Udruga liječnika španskih klubova (AEMEF) zatražila je u ponedjeljak od CSD-a konkretan odgovor o tome kakvo testiranje trebaju proći igrači.

U Atlético Madridu, za kojeg nastupa hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko, kažu kako će se testirati na koronavirus no ne znaju hoće li to biti PCR test koji se smatra pouzdanijim.

„Bit će korišteni testovi koje odredi protokol. Igrači će se testirati u srijedu pa bi otprilike u petak trebali početi individualno trenirati“, rekao je glasnogovornik Atlética u telefonskom razgovoru. Od testiranja do dobivanja rezultata potrebno je minimalno 48 sati.

Igračima kojima ne bude dijagnosticiran Covid-19 bit će dopušteno treniranje na pomoćnim terenima u klupskim centrima. Nosit će rukavice te se neće smjeti približavati na manje od dva metra od ostalih osoba. Klubovi pak moraju dezinficirati terene prije početka treniranja.

Glasnogovornik Seville kaže kako još uvijek nemaju tačan datum testiranja i početka treniranja. „Nemamo tačan datum ali u principu ove sedmice bi to trebalo biti. Ne znam kakvi će testovi biti korišteni“, izjavio je.

Testirat će se igrači 42 kluba prve i druge lige.

„U četvrtak imamo testiranje na koronavirus a u ponedjeljak bi smo trebali početi s treninzima bude li sve u redu“, rekao je branič Toni Datković čija Huesca dijeli treće mjesto u drugoj ligi.

Prvenstva su prekinuta 13.marta i zasad je nepoznato kada će se nastaviti. Irene Lozano, predsjednica CSD-a, rekla je u četvrtak kako „nitko ne zna kada će se igrati utakmice jer će to odrediti razvoj epidemije“.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.