ZDKPolitikaFTV / U ZDK-u dogovorena programska koalicija "šestorke" (VIDEO)

FTV / U ZDK-u dogovorena programska koalicija “šestorke” (VIDEO)

Većinu u Zeničko-dobojskom kantonu trebali bi činiti Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad i SDP sa po pet zastupnika, DF i NiP sa po 3, uz po jednog zastupnika Naše stranke i NES-a.

U Skupštini ZDK-a završen je kratki sastanak, ali i pres konferencija budućih parlamentarnih stranaka. U ZDK-u vlast bi u narednom periodu trebala preuzeti šestorka koju čine Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad, SDP, NiP, DF, NES i Naša stranka. Kako su i obznanili danas lideri ovih stranaka u ZDK-u, prikupili su 18 potpisa zastupnika što je dovoljno za natpolovičnu većinu u Skupštini ZDK-a. Na taj način su najavili i formiranje vlasti u ovom kantonu.

Također je naglašeno da se, u ovom slučaju, radi o programskoj koaliciji koju sada sačinjavaju ove stranke, no ukoliko bude postignut konsenzus unutar ove koalicije moguće je da se u narednom periodu pridruže i neke druge stranke koje su za sada ostale u opoziciji.

Lider Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović nije želio otkriti ime novog mandatara, ali je naglašeno da pozicija budućeg premijera ZDK-a pripada upravo toj stranci.

“Postigli su koaliciju i radi se o programskoj koaliciji koju ćemo poslije prezentovati da ispoštujemo volju građana ZDK-a. Ova koalicija broji oko 83.000 glasova, što je apsolutna većina na kantonu”, istakao je Kasumović.

“SDP BiH daje punu potporu ovoj koaliciji, programskoj koalciji. Građani su kroz ovaj broj glasova, preko 80.000, za ovih šest političkih subjekata iskazali namjeru na promjenama”, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK-a Mirsad Mahmutagić.

“Uspostavljanje ureda za borbu protiv korupcije, donošenje adekvatnih zakona, rad direktno na strategiji za mlade, revizija strategije razvoja sporta”, naveo je Goran Bulajić, povjerenik DF-a za ZDK-a.

“Iskren da budem, ova koalicija predstavlja jednu ptopuno novu dimenziju kad je u pitanju ZDK-a i ovo je prvi put u novijoj bh. historiji, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma da se pojavila ovakva jedna koalicija u našem kantonu”, kazao je Mesud Ajanović, predsjednik IO NiP-a ZDK-a.

“Za Našu stranku jedino što je prihvatljivo je programska koalicija i uopće ne sumnjam u sve političke opcije koje su danas tu da će raditi predano na sprovedbi tog programa”, istakla je povjerenica Kantonalnog odbora Naše stranke ZDK-a Behija Kulović.

“Drago mi je i vjerujem da dijelim stav i naših koelga iz ove koalicije, da nećemo biti robovi stranačkih kadrova ili stranačkog kadroviranja, da će ova koalicija biti otvorena za građanski koncept, odnosno da će pristup u rješavanju problema na nivou ZDK-a, a i šire, imati i nestranačke osobe, ukoliko imaju kompetenciju, struku i kvalitet da će svakako biti dobro došli”, poručio je Hašim Mujanović, član Predsjedništva NES-a.

U opoziciji ostaju SDA sa 11, SBB sa 2 zastupnika, HDZ sa 3 zastupnika i zastupnik NES-a Ramo Isak. Kada se govori o NES-u, koji je jedina stranka koja je i u ranijem mandatu bila u vlasti, Hašim Mujanović je kazao da oni računaju i na ovaj jedan glas Rame Isaka, koji nije potpisao ovu koaliciju. Kada se govori o HDZ-u, za sada se nisu našli u novoj parlamentarnoj većini. Tu se našao DF, a poznati su stavove stranaka oko HDZ-a BiH da neće u vlast na određenim nivoima u kojima se nalazi DF. Danas je naglašeno da se u ZDK-u i DF protivi ulasku HDZ-a u vlast.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE