FTV: Skupština ZDK-a o razrješenju premijera Mirze Ganića

Zastupnici Skupštine ZDK-a će se na sutrašnjoj sjednici očitovati u vezi sa zahtjevom za razrješenje koji je, nakon što je u Visokom izabran za gradonačelnika, uputio premijer Mirza Ganić. Mišljenje u vezi s tim zahtjevom prethodno su utvrdili Skupštinski kolegij i Komisija za izbor i imenovanja.

Ustavom ZDK-a i kantonalnim Zakonom o vladi, u situaciji ostavke ili razrješenja premijera, predviđena je smjena cijele Vlade, no u konkretnom slučaju to se neće dogoditi.

– Po odluci koju smo predložili Skupštini ZDK-a nakon sjednice Komisije za izbor i imenovanje, stajat će jedan član koji ne obavezuje Vladu ZDK-a na njenu smjenu – objasnio je Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

Iznenađenja se ne očekuju, jer je, tvrde koalicioni partneri, skupštinska većina u ZDK stabilna. Opozicija na tragu.

– Imamo većinu od 18 ruku, ali u proteklom periodu pokazalo se da je rad Skupštine efikasan i da su programski ciljevi izvršavani. Funkcionisanje jeste uslovljeno pojavom Covida 19, ali još uvijek je većina stabilna – tvrdi Himzo Smajić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK-a.

Na tragu izbornih rezultata u Gradu Zenica, u međuvremenu se okuplja skupštinska opozicija, a da li će uspjeti narušiti skromnu skupštinsku većinu bit će uskoro poznato.

– Znamo da neki imaju za cilj da to prenesu u prvom redu na Tuzlanski kanton, a onda i u ZDK. Želim jasno naglasiti, kad je u pitanju ZDK, imamo koaliciju HDZ-SDA-ASDA i duboko sam uvjeren da će ona ostati u ovom mandatnom razdoblju 2018-2022 godina – poručuje Ivo Tadić, dopredsjedavjući Skupštine ZDK-a.

Nezvanično, vršitelj dužnosti, do imenovanja novog premijera, bit će aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnes Bašić, koji je protekli mjesec tu funkciju vršio po ovlaštenju dosadašnjeg premijera. Stvar je unutarstranačkog dogovora SDA, koja kao lider kolacije, predlaže premijera, ko će biti imenovan na tu poziciju. Prema dostupnim informacijama svoje kandidate na premijerskoj poziciji žele općinski odbori Zenice,Tešnja i Kaknja.

federalna.ba / Visoko.co.ba