Frontmen Radioheada napravio pjesmu koja traje 18 dana

465

Radiohead je bend koji već godinama osvaja svoju publiku genijalnom muzikom i momci su trenutno izrazito zaposleni radom na novom studijskom albumu. Ali, to očito nije dovoljno njihovom frontmenu Thomu Yorkeu koji je odlučio plasirati novi solo materijal.

Yorke je objavio svoj izrazito ambiciozni muzički projekat. Taj je čovjek, stvorio muziku koja traje nevjerovatnih 18 dana, bez ijednog jedinog ponavljanja bilo koje muzičke sekvence. Za sve nas koji nismo baš najbolji s brojevima, to znači će njegova muzika svirati 432 sata, odnosno 25.920 minuta u komadu.

S obzirom na to da većina albuma koji se danas objavljuju ima vremenski opseg otprilike jednog sata, može se govoriti o zaista titanskom podvigu.

Soundtrack za izložbu

Sva je ta silna muzika nastala kao zvučna kulisa za izložbu Stanleya Donwooda naslovljenu “The Panic Office”.

Pretpostavljamo da ste s imenom ovog britanskog umjetnika upoznati, ipak je to čovjek koji je radio na svim vizualnim materijalima Radioheada još od albuma “The Bends”.

Yorkeov se soundtrack, nažalost, nakon završetka Donwoodove izložbe neće više puštati, ali je jedna australska radiostanica imala dovoljno sreće da presluša to more muzike. Navodno se radi “o jezivom miksu ambijentalnih tekstura, eksperimentalnog sounda i originalnih zvukova iz prirode”.

Obrazac je to kojim se Yorke već prije bavio i primijenio ga na svoj posljednji solo album, “Tomorrow’s Modern Boxes”. U slučaju da vas je sve ovo učinilo znatiželjnima, izvolite link koji će vas odvesti direktno na izložbu čiju je muzičku kulisu izgradio frontmen Radioheada.

 

Komentari

komentara