BiHFrontex će sačekati dolazak ministra sigurnosti BiH na sjednicu

Frontex će sačekati dolazak ministra sigurnosti BiH na sjednicu

Već prvi dan nakon Izvještaja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH imalo je priliku napraviti iskorak. Među prioritetima Evropske unije je sporazum sa Frontexom, ali ne i među prioritetima bh. vlasti. Frontex će sačekati pojavljivanje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine na nekoj od narednih sjednica. Tako smo opet, umjesto djela, ponudili bogate zahvale evropskim zvaničnicima na uslovnoj preporuci.

Pred vladajućima novi izazovi i stari uslovi. Već prva zadaća neuspješna. Na djelovanje Frontexa u našoj zemlji morat ćemo pričekati. Čeka se i na pojavljivanje resornog ministra Nešića na sjednici, kako bi razriješili brojne nedoumice. Među njima i navodi da bi dio kontrole nad granicom BiH mogao biti prepušten entitetima. No, takav scenario neće biti dočekan raširenih ruku.

„Tu nema priča o entitetskim nadležnostima tamo gdje je država nadležna, to ne postoji. Priča o Frontexu je prevažna, vidite sad koliko su nam važni svi pregovori iz Evropske agende“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

A pravila Evropske agende su jasna. Prvo reforme, pa napredak. Za sada konkretni potezi na čekanju jer upitnika na domaćem političkom poligonu ne manjka. Iako su odavno na papiru, uslovi liderima nisu najjasniji.

„Sad čekamo da vidimo jasne uslove šta je to pa da onda stavimo to na stol. Pa neka probaju političari to zaustaviti“, dodao je ministar Konaković.

A ne bi bilo prvi put. Neslaganja i uslovljavanja presudila su u više navrata napretku BiH ka vratima EU. Posljednja zaustavna tačka Zakon o sudovima BiH i sjedište apelacionog odjeljenja.

„Mi se nadamo da ćemo do marta završiti to što je ostalo. Tri ključna zakona koja su sporna da se mogu dogovoriti u narednom periodu u kratkom roku“, kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP).

Odgođeni rokovi i nova obećanja rezultat su propalih sastanaka državne vlasti. Izvještaj Evropske komisije iznjedrio je brojne kritike, najviše upućenih na adresu vladajućih iz RS-a. U redovima Trojke i evropskim krugovima negativac isti.

„Lice te politike je Dodik, oni ne kriju da su euroskeptici. Dobro – ima EU, ima tamo nekih para, uredu je to, želimo to – ali nije to baš tako kako se govori“, kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto (Naša stranka).

Govor vlasti iz RS-a je ultimativan. Izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ostaje uslov bez kojeg novih dogovora nema. Zamjena uloga na snazi. Svoju krivicu vladajući u RS-u ne vide, već lopticu odgovornosti prebacuju na rejon evropskih zvaničnika.

„Odbijamo bilo kakve spekulacije o tome da RS zaustavlja neki put BiH. Zaustavljaju stranci. Logično je da u Ustavnom sudu sjede građani BiH – zašto stranci?“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Zato što promjena u Ustavnom sudu nema bez izmjena Ustava BiH. Do marta naredne godine čelnici Evropske unije čekaju odgovor na zahtjeve. Iako bh. liderima uslovi nisu najjasniji, jasno je da je odgovornost na domaćem terenu i u njihovim rukama.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE