Franjevačko sjemenište u Visokom: Obred primanja u postulaturu

Obred primanja u postulaturu za vrijeme sv. Mise predvodio je fra Petar Jeleč, vikar provincije u suslavlju fra Josipa Ikića i fra Josipa Mrnjavca, meštra postulanata.

U nedjelju, 16. rujna 2018. godine, na uočnicu blagdana Ranâ sv. Franje Asiškoga, u Franjevačkom sjemeništu u Visokom četvorica sjemeništaraca četvrtog razreda i dvojica postulanata primljeni su u postulaturu franjevačke provincije Bosne Srebrene. Obred primanja u postulaturu za vrijeme sv. Mise predvodio je fra Petar Jeleč, vikar provincije u suslavlju fra Josipa Ikića, prefekta sjemeništaraca i fra Josipa Mrnjavca, meštra postulanata.

Fra Petar je u propovijedi temeljenoj na evanđeoskom ulomku o talentima novim postulantima poručio da kao sljedbenici svetoga Franje posebno razvijaju talente za empatiju i sućut za ljude koji su u nevolji, za sirotinju, napuštene, ostavljene jer njima su franjevci poslani, oni su naime njihovo prirodno okruženje a ne moćni i silni. Poručio im je i da budu blizu napaćenim ljudima, da za njih imaju pokoju toplu riječ i gestu.

Novi postulanti Bosne Srebrene su Nikola Barbić, Marijan Milanović, Robert Bašić, Gabriel Jelić, Zoran Matošević i Ilija Nakić.

Ove se godine u franjevčkom sjemeništu nalaze petorica sjemeništaraca u sva četiri razreda Franjevačke klasične gimnazije. Prvi razred nije upisao ni jedan sjemeništarac, što visočko sjemenište ne pamti kroz svoju stoljetnu povijest u Visokom.

(www.bosnasrebrena.ba)